Megkapta a résfalra vonatkozó építési engedélyt Paks2 - jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Fontos lépést tettünk a paksi építkezés megkezdése felé - írta közösségi oldalán Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a következő évek többek közt az energiaellátás válságáról fognak szólni. Így azok az országok lesznek biztonságban, akik a felhasznált energia minél nagyobb részét maguk tudják előállítani. Ezért kulcskérdés Paks II.Ha megépül az atomerőmű két új blokkja, akkor nem leszünk kitéve a brutális nemzetközi energiapiaci drágulásoknak, és hosszú távon fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentés vívmányait - tette hozzá.

Szijjártó PéterForrás: MTI/Máthé Zoltán

"Az új kormányzati struktúrában azt a feladatot is kaptam, hogy gyorsítsam fel a paksi beruházást. Nos, itt az első jó hír (jellemző módon a levegőben érkezett, úton India felé, valahol a török légtérben): megkaptuk a résfalra vonatkozó építési engedélyt" - írta Szijjártó.

Ez az egyik legfontosabb engedély az építkezési munkálatok előkészítése során, a résfal biztosítja ugyanis a talajvíz beáramlásával szembeni védekezés sikerességét. Most tehát kidolgozhatjuk a végleges kiviteli terveket, majd ezt követően végre indulhat az építkezés! 2030-ra készen kell lennünk!!