Kérésére ma reggel fogadta Ljubov Nepop nagykövet asszonyt, Ukrajna budapesti nagykövetét Menczer Tamás. A Külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a nagykövetet tájékoztatta arról, hogy Magyarország eddig több, mint 720 ezer menekültet fogadott be, és segített nekik. A Facebookon közzétett videóban azt is rögzítette, hogy segítik a gyermekek iskoláztatását, és a szülők munkavállalását. Adományok tekintetében pedig fontos, hogy készek arra, hogy mobiliskolákat építsenek, vállalták ukrán katonák gyógykezelését létszámkorlát nélkül, és 130 gyermek speciális gyógykezelésére is készen állnak.

Menczer Tamás a videóban azt is elmondta, hogy megdöbbenéssel olvasta az ukrán energetikai miniszter tanácsadójának nyilatkozatát, miszerint jó lenne, ha történne valami a Barátság kőolajvezetékkel, amely az olajat szállítja Ukrajnán keresztül Magyarországra. Az államtitkár kiemelte, hogy 

ez egy rendkívül megdöbbentő és elfogadhatatlan nyilatkozat, egyáltalán nem segíti a partnerséget. 

Hozzátette, hogy a magyar kormány álláspontja világos:

az ország energiaellátása biztosított, a magyar családokat és a rezsicsökkentést megvédték, és meg is fogják védeni az elszabaduló energiaáraktól.