Orbán Viktornak ismét sikerült megvédenie a magyar érdekeket Brüsszelben

ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2022. május 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án. Az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődött el a 27 uniós ország állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, a fő téma Ukrajna, az energia- és élelmiszerválság. Az olajembargó kérdésével kapcsolatban a magyar álláspont világos volt: Magyarország nem támogat olyan javaslatokat, amelyek veszélyeztetnék az ország energiaellátását, a gazdaságot, és amelyek miatt a magyar embereknek kellene megfizetniük a háború árát. Éjfél körül derült ki, hogy megszületett a megállapodás, több mint kétharmadával csökkentik az orosz kőolajbehozatalt, de Magyarország mentesítést kapott, és ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott: megvédtük a rezsicsökkentést.
Vágólapra másolva!

"A legfontosabb hír, hogy megvédtük a rezsicsökkentést!" - kezdte éjszakai videójában Orbán Viktor. A miniszterelnök éjjel 1 órakor állt kamera elé, miután befejeződött az Európai Tanács ülésének első napja.

A kormányfő beszámolt arról, hogy sikerült visszaverni a Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon.

"Van elég bajunk enélkül is" - mondta Orbán Viktor, aki emlékeztetett: az egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, hogyha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot, ez felért volna egy atombombával, de ezt sikerült elkerülni.

Egy olyan megállapodást hoztunk tető alá, amelyik kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat.

A családok ma este nyugodtan aludhatnak, a leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedd hajnalban.

Több mint kétharmadával csökkenti az Unió az olajbehozatalt

Az éjjel megszületett megállapodás szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Az orosz olaj kivitelének tilalma "hatalmas finanszírozási forrást vág el" Moszkva hadigépezetétől.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte az olajszállításra is vonatkozó szankciós csomagról szóló megállapodást. A megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni - közölte.

Veszélyhelyzeti intézkedésre van lehetősége Magyarországnak és Szlovákiának

Alexander De Croo belga kormányfő az éjszakába nyúló tanácskozásról távozva megerősítette, hogy

Magyarország és Szlovákia számára a vészhelyzeti intézkedés bevezetésének lehetősége is fennáll: ha ugyanis külső okok miatt csökkenne az olajellátásuk, akkor más forrásokon keresztül biztosíthatják azt.

Nem lehetett veszélyeztetni Magyarország energiaellátását

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs többször jelezte: a magyar kormány álláspontja az Oroszországgal szembeni szankciók és az energiaembargó kérdésében továbbra is világos:

Magyarország energiaellátását nem veszélyeztethetik. Magyarország, ahogy eddig is, a továbbiakban is készen áll, hogy részese legyen az Európai Unió háború elleni erőfeszítéseinek. Ugyanakkor az energiaellátását nem fogja kockára tenni,

ez nem lehet sem szerencsejáték, sem kísérletezés terepe. Ezért mielőtt bármilyen energiával kapcsolatos szankció kerülne az asztalra, előbb megoldásokat kell találni az uniós tagállamok aggályaira - hangsúlyozta a miniszterelnök az uniós csúcs előtti napokban.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mindenképp szükség volt a garanciára

A csúcstalálkozóra érkezve, a tanácskozás kezdete előtt Orbán Viktor Brüsszelben úgy fogalmazott, Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne.

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette:

A miniszterelnök akkor hangsúlyozta, a vita tétje az, hogy

ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba. "Ez a garancia, ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk"

- fogalmazott a kormányfő.

Ezért Orbán Viktor azt mondta, Magyarország kész támogatni az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagját, de csak akkor, ha abban szerepel megoldás a magyar energiaellátás biztonságának szavatolására. "A jelenlegi javaslat azonban rossz. Előbb megoldásokra van szükség, majd a szankciókra" - mondta hétfő délután.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az uniós szankciókból profitot a nyugat-európai olajcégek gyűjtenek be elsősorban, ami azt jelenti, hogy ők a szankciós politika legnagyobb nyertesei. "Magyarország extraprofithoz nem tud jutni, mert olyan beruházásokat, köztük csővezeték építését és az olajfinomítók átalakítását kellene végrehajtania, ami nagyon sok pénzbe kerülne. A termék pedig végül drágább lenne a magyar embereknek, mint a mostani" - mondta.

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnöknek ismét sikerült a magyar érdekeket érvényesítenie Brüsszelben, hiszen a megállapodás szerint, több mint kétharmadával csökkentik az orosz kőolajbehozatalt, de Magyarország mentesítést kapott, így a rezsicsökkentést is sikerült megvédeni.