Maffialeszámolás kezdődött a baloldalon

Gyurcsány Ferenc Fekete-Győr András
Vágólapra másolva!
A baloldal abban bízik, hogy ha az országnak rossz lesz, akkor az embereknek is rossz lesz, és akkor az emberek elfordulnak a kormánytól. Jobb híján így őket választják majd, továbbra is ez a logikájuk – mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója az Origónak. Az interjúban kifejtette, hogy a baloldal nem változott, a Jobbik pedig saját magát számolja fel, hiszen ebből a lejtmenetből láthatóan nincs visszaút. Hozzátette: a baloldalon most már mindenki saját magára van hagyva és utalva. Boros Bánk a Momentum, a DK és a Jobbik sorsáról is beszélt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor mindent elért, ez egy KO-győzelemígy panaszkodott a legnagyobb belga lapnak, a Le Soir-nak Bauer Tamás, Gyurcsány Ferenc szövetségese, a Demokratikus Koalíció volt alelnöke a brüsszeli győzelem kapcsán. Mi az oka, hogy a baloldal nem tud örülni az elért magyar sikernek?

Azért, mert a baloldal olyan, mint a kiselefánt: nehezen tanul és gyorsan felejt. Április 3-án szembesülniük kellett volna a valósággal arról, hogyan gondolkoznak a választók. Látszólag elkezdődött egyfajta önvizsgálat arról, mi történt velük, de úgy tűnik, hogy egy-két szereplő kivételével nem tanultak legalább az előző ciklus hibáiból, vagy akár az elmúlt 12 év folyamatos sikertelenségéből. Ugyanott folytatják, ahol abbahagyták, annak ellenére, hogy megismerték a választói akaratot az országgyűlési választáson.

A valósággal mennek szembe, és akár ideológiai alapon, akár csak a rossz beidegződések miatt mindig a szöges ellentétét képviselik annak, amit a kormány képvisel.

Ezzel szemben – és ez bizonyosodott be a választáson is –, a kormány valamennyi Európai Unióhoz kapcsolódó elképzelése is az emberek bizalmát élvezi, és Magyarország érdekeit szolgálja.

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője (k) napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Gyurcsány Ferenc és a magyar baloldal folyamatosan a rezsicsökkentés ellen harcolt, évek óta meg akarja szüntetni, így most sem örülnek a miniszterelnök és Magyarország sikerének. Mire számíthatunk a baloldaltól a jövőben?

A baloldal ugyanazt képviseli, amit eddig. Azt gondolják, minél rosszabb az országnak, annál jobb nekik.

Szűk látókörű és öncélú pártpolitizálást folytatnak, és a hatalom megszerzését tűzték ki célul maguk számára: magáért a hatalomért, nem pedig az ország helyzetének javításáért politizálnak.

Ebből kifolyólag annak szurkolnak, hogy a kormány ne legyen sikeres: ne tudjon sikeres tárgyalásokat folytatni, és ne tudja az ország érdekeit érvényesíteni.

Boros Bánk Levente szerint a baloldal teljes káoszban van Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Eddig ez a kormány egyébként az elmúlt 12 évben minden nehézségen és válságon úrrá lett. A 2010-ben hivatalba lépő Orbán-kormány megoldotta a balliberális kormányok okozta csődhelyzetet, a külső támadások okozta nehézségeket, a migrációs válságot és a Covid okozta egészségügyi és gazdasági válsághelyzetet is. Most pedig úgy tűnik, hogy a háború okozta krízisben is tökéletesen tudja képviselni az ország érdekeit akár a hatalmas, de amúgy szokásos ellenszélben.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt években sorra alázta meg baloldali szövetségeseit, gyakran írt velük kapcsolatban lejárató posztokat, vagy mondott megalázó véleményt valamelyik tévécsatornán. Ezek a megnyilvánulások egyetlen célt szolgáltak: senki ne higgye azt, hogy nélküle bármilyen témában döntés születhet a baloldalon, ő a vezér, az ő utasításait kell követni. Mi most Gyurcsány terve?

A választások előtt is világos volt, hogy Gyurcsány Ferencnek a győzelem és a vereség is tökéletesen megfelel, ugyanis így is, úgy is célt tud érni. Ha kormányra kerülnek, akkor a 2002 után tapasztaltakat meg tudja ismételni: megbuktatja a miniszterelnököt, és a helyére ül. Akár a háttérből is tudott volna irányítani, de maga is át tudta volna venni az irányítást. Neki ebben már komoly tapasztalata van, és saját precedense is van hozzá. Ha pedig vereséget szenvednek, akkor leszámolhat a régi kommunista szalámitaktikát alkalmazva az összes többi ellenzéki párttal, azért, mert neki van meg a kellő rutinja ehhez. Szemmel láthatóan április 4. reggeltől egyrészt egy új helyzet alakult ki, másrészt teljes a káosz a baloldalon.

A DK kivételével az összes politikai formáció egyszerűen le van fagyva és magával van elfoglalva. Kivétel nélkül mindegyik párt próbál magához térni a súlyos vereségből, de ami a legfontosabb, hogy már nem is számíthatnak egymásra. Valójában eddig sem számíthattak, mindössze ez nem volt mindenki számára nyilvánvaló.

Minden ellenzéki politikai formáció már nyíltan is pusztán saját pártpolitikai érdekét próbálja képviselni és érvényesíteni. Láthatóan a Momentumban sincs meg az egység, a Jobbikban sem, pedig erről a két pártról vélelmezték az emberek, hogy a DK után ez a két legerősebb politikai párt. A többiek, úgy mint a Párbeszéd, az LMP, az MSZP pedig a „futottak még kategóriába" esnek, akik ténylegesen a túlélésért küzdenek. Ehhez képest a Gyurcsány-párt egységes maradt, az idő pedig nekik dolgozik.

Lehet, hogy csak néhány napot kell várni, és a Jobbik saját magát számolja fel, hiszen ebből a lejtmenetből láthatóan nincs visszaút.

Úgy gondolom, hogy intézményileg a Jobbikot már nem lehet megmenteni. A Momentumban pedig a tisztújítás igazolta, hogy gyakorlatilag fogalmuk sincs arról, hogy kivel és mit akarnak elérni. Egy ilyen helyzetben annak van politikai előnye, aki egységes és stabil. Ez pedig Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció a balliberális oldalon. Ő egyébként nyugodtan hátradőlhet, és kivárhatja, hogyan számolják fel saját magukat az ellenzéki pártok.

Jakab Péter és szeretője, Molnár Enikő. A pártelnök karrierje lejtmenetben van Forrás: Facebook

A Metropol úgy értesült, hogy Jakab Péter Jobbik-pártelnököt rövidesen leváltják. A teljes pártelnökség és a frakció kétharmada a lap értesülése szerint már nyíltan szembefordult vele. Milyen sors várhat Jakab Péterre, ha valóban lecserélik?

Jakab Péter jövője egy lutri. Országgyűlési mandátummal rendelkezik további négy évre, tehát, ha azt vesszük, az ő egzisztenciája 2026-ig biztosított.

Az, hogy a Jobbikban lesz-e maradása, az a jövő zenéje. A Jobbik mostanra kialakult helyzetén úrrá kellene lenniük, meg kellene szüntetniük a káoszt, és szervezetileg rendbe kellene tenniük a pártot. Jó kérdés, hogy a Jobbik alkalmas-e arra intézményileg, hogy ezt a káoszt megszüntesse, és visszafordítsa a megszűnés irányába tartó tendenciát. Az elmúlt években a Jobbikban az éppen aktuális elnök, most Jakab Péter, egy einstandot, és egyben egy tisztogatást hajtott végre. A Jobbik egy erőből irányított párttá alakult Jakab elnöksége alatt, és nem egy egységes közösségként működött, amely közösen hozta volna meg a döntéseit. Abban a pillanatban, amikor párton belül válság alakult ki a választási kudarcnak köszönhetően, úgy tűnik, sem az egyéni politikusok, sem az elnök, sem a Jobbik belső intézményrendszere nem alkalmas arra, hogy rendezze a sorokat, sem az elnökség, sem az egyéb döntéshozó testületei. Ezt jól illusztrálja, hogy ugyan nemrég volt tisztújítás, amikor újra elnököt és elnökséget választottak, mégis ez a friss felhatalmazással bíró testület, ahelyett, hogy rendet tenne, a saját belső ellentéteit kreálja, és egymás ellen fordultak az egy hónapja bizalmat kapott emberek is. Ez épp az ellenkezőjét mutatja, mint aminek történnie kellett volna.

AZ INTERJÚ A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK!