Orbán Viktor megvédte Magyarországot Brüsszellel szemben

ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2022. május 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án. Az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Az uniós szintű gázembargó bevezetésének megkísérlése valós és közvetlen veszély, mely a szakértők szerint még a kőolajembargónál is súlyosabb következményekkel járna az európai gazdaságra és háztartásokra nézve, így a jövőben is nagy csatákra kell számítani, melyek során továbbra is különös jelentőséggel fog bírni a nemzeti érdekek mentén történő határozott kiállás – mondta az Origónak adott interjúban ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője. Ifj. Lomnici szerint Orbán Viktornak a kőolajembargó kapcsán tanúsított határozott kiállása a térség országaival történő jövőbeli jó kapcsolat és együttműködés vonatkozásában, diplomáciai szempontból is hatalmas siker. Hozzátette: a kormányfő nem tett és tesz egyebet, mint betartatja Brüsszellel az alapszerződéseket. Ifj. Lomnici hangsúlyozta, hogy a brüsszeli szankciós politika minden jel szerint alkalmatlan a helyzet kezelésére, mivel a lebegtetett büntetőintézkedések folyamatosan stresszben tartják az energiapiacot és az európai gazdaságot, és láthatóan nem képesek a béke előmozdítására.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor brüsszeli sikere egyértelmű, a józan ész győzött az olajembargó ügyében. Ön szerint Magyarország jövője szempontjából miért jelentős, hogy a magyar miniszterelnök ekkora sikert ért el Brüsszelben?

Egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar miniszterelnök sikeresen megvédte az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kitörése óta következetesen elfoglalt, nemzeti érdeken alapuló azon álláspontját, miszerint

nem megengedhető, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg egy olyan háború árát, melynek hazánk nem részese.

A kormányfő nem tett és tesz egyebet, mint betartatja Brüsszellel az alapszerződéseket, ennek keretében pedig olyan elvek érvényesülését, mint például a szolidaritás. Orbán Viktor a csúcstalálkozón elért eredménnyel megvédte Magyarországot egy olyan brüsszeli tervezettől, amely amellett, hogy

ellehetetlenítette volna a magyar embereket és a háztartásokat óvó kormányzati intézkedéseket, a magyar gazdaságot is tönkretette volna.

Ugyanis ha Brüsszel eredeti javaslata – vagyis a tengeri szállítás mellett a csővezetéken keresztül érkező orosz kőolajembargója – megvalósult volna, abban az esetben Magyarországnak energiaellátási zavarokkal és egy drasztikus energiapiaci sokkal kellett volna szembenéznie. Ennek következményeként

nem lehetett volna fenntartani sem a rezsicsökkentés, sem pedig a benzinárstop intézkedését, az energiaárak és az infláció tovább emelkedtek volna, ezáltal növelve a munkanélküliséget.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint Orbán Viktor óriási diplomáciai sikert aratott Brüsszelben Fotó: Polyák Attila - Origo

Ráadásul a brüsszeli szankciós politika minden jel szerint alkalmatlan a helyzet kezelésére, ugyanis amellett, hogy a lebegtetett büntetőintézkedések konstansan stresszben tartják az energiapiacot és az európai gazdaságot, láthatóan nem képesek a béke előmozdítására.

A brüsszeli Politicónak nyilatkozott Mark Rutte liberális holland kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik legfőbb kritikusa. A holland miniszterelnök elismerte, hogy az olajembargó ügyében Magyarországnak van igaza. Mi az oka annak, hogy még a kritikusaink is elismerik a magyar sikert?

Földrajzi, fizikai és történelmi okai is vannak annak, hogy egyes európai országok számára miért elfogadhatatlan a csővezetéken keresztül érkező orosz kőolajimport leállítása. Értelemszerűen az Európa egyes régióiban bekövetkező ellátási zavarok negatív gazdasági következményei más területekre, és így közvetve Európa egészére is begyűrűztek volna. Ennek ismeretében a magyar kormányfő által elért eredmények nem csupán Magyarország szempontjából tekinthetők sikernek. Mindezt a magyar kormány legnagyobb kritikusai is elismerik, ami azonban rávilágít arra, hogy

a politikai nyomásgyakorlás és a hangzatos szlogenek mögött valójában mindvégig tudták azt, hogy a magyar kormányfő igénye legitim, és állampolgárainak megóvása érdekében elengedhetetlen.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben, 2022. május 30-án. Az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyaltak Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Sokan próbálták meggyőzni Orbán Viktort a brüsszeli csúcs előtt, hogy „álljon be a sorba". Kijelenthető, hogy kizárólag a miniszterelnök képviselte saját országa érdekeit Brüsszelben, ezért is érte el, amit akart: megvédeni a magyar érdekeket?

Példátlan, minden képzeletet felülmúló nyomásgyakorlással kellett megküzdenie a magyar kormányfőnek annak érdekében, hogy megvédhesse Magyarország és a magyar emberek érdekét. A brüsszeli bürokraták, az ukrán elnök és a balliberális média kommunikációs hadjáratánál azonban még megdöbbentőbbek voltak azok a kijelentések, melyekben baloldali politikusok – köztük Robert Habeck német alkancellár és Katarina Barley európai parlamenti alelnök – az egyhangúság megkerülésének adtak hangot, annak érdekében, hogy az európai egység princípiumát megsértve, az Unió Magyarország nélkül vezethesse be a büntetőintézkedéseket. Olena Zerkal pedig még ennél is továbbment; az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes

nyíltan megfenyegette Magyarországot, amikor úgy fogalmazott, hogy „bármi történhet" az Ukrajnán keresztül áthaladó, hazánk kőolajellátását biztosító Barátság kőolajvezetékkel, ha a magyar álláspont kitart.

Mindemellett azt is fontos megjegyezni, hogy

a Bizottság a hatodik szankciós csomag tervezetével összefüggésben sem a büntetőintézkedések hatására bekövetkező várható gazdasági következményekről, sem azok megfelelő áthidalásáról nem készített mélyelemzést.

Pedig a mértékadó szakértők figyelmeztettek, hogy a teljes kőolajembargó bevezetése súlyos következményekkel fog járni a tagállamok és Európa gazdaságára nézve. Ennek ellenére – Orbán Viktor kivételével – az európai országok vezetői ismét félretették nemzeti érdekeiket, és lelkiismeret-furdalás nélkül végrehajtották a brüsszeli akaratot.

Mark Rutte holland, Sanna Marin finn, Kiriákosz Micotákisz görög és Alexander De Croo belga miniszterelnök az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozón, Brüsszelben, 2022. május 30-án Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A magyar miniszterelnök megmutatja, hol vannak az Unió határai – írja a Die Presse osztrák lap az olajembargós megállapodás kapcsán. Orbán Viktor történelmi jelentőségű, profi politikus, akinek nem ez az első ekkora sikere, elég a kötelező betelepítési kvótás vitára gondolni. Várható, hogy a jövőben a gázembargót fogja erőltetni Brüsszel, és újabb csata vár a magyar miniszterelnökre?

Brüsszel láthatóan a szankciók eredménytelensége és az európai gazdaságot sújtó hatásai ellenére sem kíván felhagyni ez irányú politikájával. Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén korábban kijelentette, hogy

a cél pedig az, hogy 2030-ra teljesen megszabaduljon tőle az Unió. A biztos emellett arra is felszólította a tagállamokat, hogy ne fizessenek rubelben az orosz gázért.

A Gazprom éppen a hét elején állította le a fizetési feltételek megsértése miatt a Hollandiába történő gázszállítást.

Kardoskúti földgáztároló Fotó: Polyák Attila - Origo

Az előbbiek ismeretében

az uniós szintű gázembargó bevezetésének megkísérlése valós és közvetlen veszély, mely a szakértők szerint még a kőolajembargónál is súlyosabb következményekkel járna az európai gazdaságra és háztartásokra nézve, így a jövőben is nagy csatákra kell számítani, melyek során továbbra is különös jelentőséggel fog bírni a nemzeti érdekek mentén történő határozott kiállás.

A már említett szolidaritás betartatása azt is jelenti, hogy ne az emberekkel fizettessék meg a háború és a hibás brüsszeli energiapolitika árát. Például hazánkban a társasházak, lakótelepek által évtizedek óta használt távhő 71 százaléka földgázalapú, így különösen igazságtalan lenne, ha a palagázzal vagy a megújuló energiaforrásokkal házaló és gyors váltást követelő multik helyett ők szenvednék el a brüsszeli nyomásgyakorlás költségeit.