2 év börtönre ítéltek, és 4 évre kitiltottak az országból egy cseh férfit, akit kedden értek fogtak el Esztergomban, amint 19 migránst, köztük 3 gyereket vitt magával egy autóban. Az ügyészség szerint azonban ennél többet érdemel, ezért hosszabbításért fellebbezett.

A 18 szír és 1 iráni migráns Törökországon, Görögországon, majd Albánia, Koszovó és Szerbián keresztül érkezett május végén Magyarországra, ahol 2 napot töltöttek, majd május 31-én találkoztak a cseh férfival, aki autóval várt rájuk egy erdőben.

A férfi kiszállt a kocsiból, kinyitotta a rakterét, ahová beült a 19 migráns, majd Esztergom felé hajtott, hogy a Mária Valéria hídon keresztül átlépje velük a határt.

A kép illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A kocsit május 31-én 8 óra 5 perckor Esztergomban, a Lőrinc utcában a Mária Valéria híd közelében igazoltatták a rendőrök, és elfogták a sofőrt a migránsokkal együtt.

Az esztergomi bíróság elsőfokon 2 év börtönre, és 4 és kiutasításra ítélte a férfit. Az ítélet nem jogerős, ugyanis az ügyészség hosszabb büntetésért fellebbezett.