Gyurcsányék megint a multikat védik - videó

Vadai Ágnes; Varju László; Gyurcsány Ferenc Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Budapest, 2015. március 17. Varju László, Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes (b-j), független képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. március 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem kellene semmit elvonni a nagy energiacégektől és a bankoktól, mi nem értünk egyet ezzel – mondta egy televíziós műsorban Varju László a DK alelnöke az extraprofitra kirótt adóról. A Mediaworks Hírcentrumának összeállításában más ellenzéki szereplők nyilatkozatait is felidéztük, amelyekből kiderül, hogy baloldali kormányzás esetén veszélybe kerülne a rezsicsökkentés és az alapvető termékekre meghatározott ársapka.
Vágólapra másolva!

A multik védelmére kelt Varju László, a DK parlamenti képviselője a Heti tv csütörtök reggeli műsorában, ahol a benzinárstopról és az extraprofit elvonásáról volt szó.

Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke szerint nem kellene különadót kivetni a bankok, a multik és a nagy energiacégek extraprofitjára.

Varju konkrétan úgy fogalmazott: „Nem adót fognak fizetni, hanem elvonásokat csinálnak, de én azt gondolom, hogy inkább lehetne olcsóbb a benzin, és egyébként nem kellene elvonni semmit ezektől a vállalatoktól, mi nem értünk egyet." Majd azzal érvelt, hogy az adókat ezek a cégek, vállalkozások át fogják hárítani az emberekre, és „mi fogjuk megfizetni az árát." Szerinte így történt ez pár évvel ezelőtt is, amikor hasonló intézkedéseket hozott az Orbán-kormány.

A kormány nem engedi a fogyasztókra hárítani a különadót

A Gyurcsány-párti politikus természetesen nem fejtette ki az igazság minden részletét a műsorban, állításait erősen árnyalja, hogy a kormány világossá tette:

nem háríthatók át a fogyasztókra az extraprofitot elvonó adók.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban az InfoRádióban azt mondta: a kormány figyeli a szolgáltatások árát, és ha azt tapasztalja, hogy valahol megpróbálják a fogyasztókra ráterhelni a cégek az extraprofitadót, akkor növelni fogják azokban az esetekben az adó mértékét, így büntetve a trükközőket. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szintén az InfoRádióban beszélt arról szerdán, hogy a bejelentett intézkedésekből várható 815 milliárd forint háromnegyede adódik a bankszektorból és az energetikai szektorból. Az energetikai szektor különadója nem hárítható tovább az árstop miatt, a banki különadónál pedig azt kell nézni, hogy a kamatok árazódnak át, vagy a díjtételek - magyarázta a jegybanki alelnök. az üzemanyagárak esetében fenntartható a jelenlegi alacsony ár. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy az üzemanyagok esetében

fenntartható a jelenlegi alacsony ár, ez az eredménye annak, hogy kimaradunk az olajembargóból.

A baloldal támogatná az olajembargót

Egészen más lenne a helyzet, ha a baloldal lenne kormányzati pozícióban, az elmúlt napokban ugyanis többen közülük egyértelműen az orosz olaj elleni szankció mellett foglaltak állást. - Teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszközök az orosz agresszió leállítására – írta Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton, jobbikos európai parlamenti képviselő, amikor az Európai Bizottság bejelentette az újabb szankciós csomagját, amely az orosz kőolajimport betiltását javasolta. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, nem támogatják, hogy Magyarország „véres" olajat vásároljon. A baloldal egykori külügyminisztere, Balázs Péter úgy fogalmazott: szerinte kudarc lenne, ha nem sikerülne elfogadtatni Brüsszel hatodik szankciós csomagját.

Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Forrás: Facebook

Fekete-Győr András a Momentum frakcióvezetője a brüsszeli csúcsértekezlet után, kedden este a Klubrádióban elárulta, hogy

ha ők lennének kormányon, Magyarország mindenképp csatlakozott volna az embargóhoz.

Inkább olyan haladékot kértek volna az Európai Uniótól, amely alatt az átálláshoz, az orosz energiától való függőség felszámolásához szükséges fejlesztéseket, beruházásokat véghez tudja vinni.

A baloldal egyes szereplői támadták az alapvető cikkekre bevezetett ársapkát is, legutóbb pedig azt a kormányzati döntést, hogy csak a magyar rendszámmal rendelkező autósok juthassanak üzemanyaghoz a befagyasztott 480 forintos áron. Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára, Horn Gábor a napokban egy televíziós műsorban elfogadhatatlannak nevezte ezt a döntést, önmagát piaci fundamentalistának nevezte és azt állította, hogy ez a modell törvénytelen és el fog tűnni.

Dávid Ferenc, a DK új országgyűlési képviselője április végén a Szeged Tv adásában azt hangoztatta, hogy

Márki-Zay Péter Forrás: Mediaworks Hírcentrum

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a múlt hétvégi videós bejelentkezésében szintén a benzinársapka megszüntetését javasolta. Szerinte a benzinárak magasabbak mindenhol Európában, hiszen Orbán befagyasztotta őket. Mégis gazdaságilag ez a többi ország, ez ahhoz képest nagyon jól elvan – vélekedett a hódmezővásárhelyi polgármester.

Az extraprofit adó teszi lehetővé a rezsicsökkentés fenntartását, ami a baloldal kormányzása esetén – a fenti nyilatkozatok fényében - veszélybe kerülne, csakúgy mint az alapvető árucikkekre meghatározott ársapka.