Szijjártó Péter: Zajlik az élet Európán kívül is

SZIJJÁRTÓ Péter, MALI, Sinisa, külgazdasági és külügyminiszter, találkozó, hivatal, szerb, magyar
Budapest, 2022. május 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2022. május 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Ukrajnában zajló háború, annak következményei, valamint a brüsszeli szankciók miatt kevesebb figyelem jut rá, de "zajlik az élet Európában kívül is" - írta pénteken Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a nap folyamán telefonon egyeztetett Gebran Bassillal, a libanoni Szabad Hazafias Mozgalom elnökével és Hassoumi Massoudou nigeri külügyminiszterrel.

Gebran Basilnak gratulált ahhoz, hogy sikeresen lezajlott a választás Libanonban, és ahhoz is, hogy továbbra is az ő pártja alkotja a legnagyobb keresztény blokkot a bejrúti parlamentben.

- emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve: az ott élő keresztény közösség továbbra is számíthat Magyarország támogatására, akár a templomok, akár az iskolák felújításához.

Az Ukrajnában zajló háború, annak következményei, valamint a brüsszeli szankciók miatt kevesebb figyelem jut rá, de "zajlik az élet Európában kívül is" - írta pénteken Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nigeri kollégájával, Hassoumi Massoudou miniszterrel a Száhel-övezet biztonságának fontosságáról tárgyaltak.

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

"Magyarország elkötelezett aziránt, hogy segítsünk a biztonság megteremtésében és fenntartásában a térséget, a saját biztonságunk és nyugalmunk érdekében is" - szögezte le.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a Maliba tervezett európai szerepvállalás ellehetetlenült, pedig abban a Magyar Honvédség is részt vett volna 80 katonával.

Ettől függetlenül Magyarország elkötelezettsége megmaradt, ezért nigeri kollégájával a térség biztonságához való hozzájárulás további lehetőségéről egyeztettek. Azt írta: a nigeri miniszter örült a felvetésnek, így a kormány döntését követően egyeztetik a részleteket.