A nyílt utcán, a János Kórház közelében lőtt agyon vaddisznókat és kismalacaikat egy vadász

Vaddisznó család
A vaddisznó kocák ilyenkor kora tavasszal, egyszerre legalább 5-8 csíkos hátú malacot ellenek.
Vágólapra másolva!
Nagy közfelháborodást váltott ki, hogy felnőtt vaddisznókat és tucatnyi kismalacukat lőtte ki a János Kórház közelében egy vadász, miután híre ment, hogy az állatok arra kóborolnak - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A vadász a villamosmegállóban álló villamos utasainak szeme láttára rendezett lövöldözést. Fényes nappal. A járművön egy gyerek rosszul lett a látványtól.

Az ügyben már több feljelentés is született, a rendőrség nyomoz a lakott területen történt lövöldözés ügyében. A Vadászkamara korábban kiadott egy közleményt, amiben benne van, hogy a lakott területre tévedő állatok veszélyesek lehetnek, meg, hogy sokan vannak - és ami igaz egyébként. A kerület alpolgármestere szerint eddig már százas nagyságrendben mentettek meg állatokat, ugyanis nem az a rend, hogy szó nélkül agyonlövik őket, éveken át ketreces, befogós módszerrel kapták el őket és szállították vissza épségben az élőhelyükre. Fáradtságosabb, de humánus megoldás, mint a nyílt utcai kivégzés. A kilövésnek egyébként indokolt esetben megvannak a szabályai, bejelentés a rendőrségen, lezárás, a magántulajdon és köztulajdon védelme, biztonsági intézkedések, hogy ne sérülhessen meg senki.

A fotó illusztráció! Forrás: SEFAG Zrt.

A baloldali propagandalap, a 24 most megtalálta a vadászt, aki kilőtte a malacokat. A férfi korábban tagja volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Országos Járványvédelmi Központ által létrehozott „vaddisznóállomány-gyérítés tervezését segítő tanácsadói hálózatnak", de már nem az... Egy korábbi ügy után - sebesült borzot bezsákolt és a csomagtartóba dobta, az állat az ellátatlanság miatt elpusztult - egy másik állása is megszűnt.

A portál kérdésére a vadász azt mondta, hogy a Vadászkamara közleménye az irányadó, ez az ügy amúgy is csak az újságíróknak fontos,

most pedig már „a munkáját szeretné végezni", ezért nincs ideje arra, hogy továbbra is ezzel az üggyel foglalkozzon.

Konkrétumot nem volt hajlandó megosztani az esetről.

A volt indexesek blogjának, a Telexnek később nyilatkozott a vadász. Azt mondta: „Ebben a döntési helyzetben nem lehetett volna mást csinálni. A jogszabályok egyébként is tiltják, hogy befogjuk, élve szállítsuk, valahova elvigyük és elengedjük a vaddisznókat."

Azt is elmondta, hogy a vaddisznókról a katasztrófavédelem értesítette őt egy lakossági bejelentés alapján. A helyszínen ott voltak a tűzoltók, és a

hét, nagyjából két hónapos korú malac összevissza szaladgált a villamosvonal melletti vízelvezető árokban,

amit szakaszonként rács választ el. A malacok rossz állapotban voltak, az árokban lévő olajos víztől szennyezettek, a leghumánusabb megoldás az volt a vadász szerint, ha lelövik őket. Kis fegyverrel, kis lőszerrel, fejlövéssel végzett velük.

"Mit lehetett volna még csinálni? Kizavarni őket a Szilágyi Erzsébet fasornak a reggeli, nyolcórás forgalmába. Felelőtlenség lett volna őket ott hagyni, ennek más megoldása nem volt" – mondta a férfi, hozzátéve, hogy ilyen nap mint nap előfordul, csak amikor sokan látják, akkor ez történik. Ez egy olyan tevékenység, amit nem akarunk letagadni, de vannak olyan helyzetek, amik nem tartoznak az akkor éppen ott lévő átlagemberekre – mondta.

A volt indexesek blogjának mindenesetre nem volt különösebben ellenére, hogy egy kirúgott vadász a nyílt után, gyerekek szeme láttára vaddisznókat gyilkol.