Röpködnek a százmilliók Gyurcsány ügyvédje, a jogerősen elítélt bűnöző, Czeglédy Csaba vagyonnyilatkozatában

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Sokat költhetett, valamint jelentős kötelezettséget vállalt magára az elmúlt évben Czeglédy Csaba, a Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként is emlegetett, és a Humán Operátor-ügy vádlottjaként elhíresült önkormányzati képviselő. Mivel a törvény évek óta nem kötelezi gazdasági beszámoló közlésére az ügyvédi irodákat, a szombathelyi politikus anyagi helyzetére csak a vagyonnyilatkozatai, valamint az Adatradar adatigényléseire válaszul kapott dokumentumok alapján következtethetünk.  
Vágólapra másolva!

Elsőre szembetűnő, hogy Czeglédy Csaba pénzintézettel szembeni tartozása (ami lehet például hitel, kölcsön) 2021-ben, a jelöltként őt is érintő ellenzéki előválasztás és az országgyűlési kampány kezdetének évében 240 millió forintra ugrott. Ezt elvileg nem neki kell majd törlesztenie, ő csak kezességet vállalt a nem egészen negyedmilliárdos összegért, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy bizonyos mértékben rendelkeznie kell a tartozás fedezetéül szolgáló vagyonnal és bevétellel.

Ami a politikus saját, 2020-ban még 17,9 millió forintos adósságát illeti, abból eközben 3,9 millió forintot fizetett vissza, azaz egy vagy több magánszemélynek 14 millióval tartozott még a vagyonnyilatkozat leadásakor. Neki ugyanakkor az előző évhez hasonlóan több mint 420 millió forint követelése volt!

Czeglédy életbiztosításának kivásárlási értéke 2020-ról 2021-re 21 millióról 18 millió forintra csökkent, s ugyanekkor lenullázta a nyugdíjszámláját, amin tavalyelőtt még több mint 14,1 millió forint volt. Vagyis a megtakarításai, befektetései körülbelül 17 millió forinttal csökkentek.

Czeglédy Csaba sokat költött 2021-ben Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Különös, hogy a nyugdíjszámláról kivett összeg nem jelenik meg sehol. A politikus készpénzállománya ugyanis nem nőtt, hanem 6 millió forinttal 14-ről 8-ra apadt. De a bankszámláján is 100 ezer forinttal kevesebb (2,3 millió) volt 2021 végén, mint 2020-ban. Autót, motort, házat, nyaralót, nagyértékű műtárgyat sem vett. (Érdemes megjegyezni, Az ördög ügyvédjeként ismert ügyben nemrég 1 millió forint pénzbüntetésre ítélt politikus már a 2019-es vagyonnyilatkozatában is nagyértékű „fideszes közéleti szereplőket érintő fotók és videófelvételek" birtokosaként tüntette fel magát.)

Czeglédy Csaba vagyona ráadásul úgy csökkent, hogy 2020-ban 6, tavaly pedig másfél millió forint osztalékelőleget vett ki a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodából, amelynek egyébként az irodavezetőjeként havonta bruttó 200 ezer forintot keres.

Ehhez járul az önkormányzati képviselői tiszteletdíja, ami a bizottsági pótlékokkal együtt bruttó 350 ezer forint körül lehet.

Mivel az ügyvédi irodák nem kötelesek nyilvánosságra hozni gazdasági beszámolóikat, így a Dr. Czeglédy és Társai forgalmáról csak annyi tudható biztosan, amennyi az adatRADAR közérdekű adatigényléseire érkezett válaszokból kiderült. Ezek szerint 2019. november és 2021 vége között több megbízást is kaptak az Újbudai Önkormányzattól, ám dolgoztak Erzsébetvárosnak és Zalaszentgrótnak is. A XI. kerületben legalább 30 millió forintot kerestek, és összességében hasonló összegért foglalkoztatta őket a VII. kerület is.