Döntöttek a képviselők: November 1-ig élhet különleges eszközökkel a kormány

Megalakul az új Országgyűlés, az új Országgyűlés alakuló ülése 2022.05.02. eskütétel
Vágólapra másolva!
A kormány 2022. november 1-jéig kér rendkívüli felhatalmazást a háborús veszélyhelyzet miatt - erről is döntöttek a képviselők szerdán a parlamentben. Felfüggesztették Szabó Tímea mentelmi jogát a képviselők. 
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot tárgyalta és fogadta el szerdán az Országgyűlés. A Varga Judit igazságügyi miniszter által jegyzett, kivételes eljárásban tárgyalt, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló előterjesztés alapján a kormány november 1-jéig, azaz öt hónapig kap az Országgyűléstől lehetőséget arra, hogy - ha a rendes jogrendi eszközök nem elégségesek - a különleges jogrendi eszközökkel éljen.

Szélesebb hatáskört kap a kormány a veszélyhelyzet kezelésére Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elfogadott törvény a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, valamint annak biztosítása végett, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit.

Atombombát dobott volna a magyar gazdaságra a Gyurcsány-párt

A képviselői vitát követően Varga Judit igazságügyi miniszter köszönetet mondott Keresztes László Lorántnak (LMP), hogy elhatárolódott Niedermüller Péter (DK) magyargyalázó kijelentésétől. Szólt arról is, hogy a magyar baloldal folyamatosan alkalmazkodik a nemzetközi fősodorhoz, míg a jobboldal nem ezt teszi, hanem a magyar érdekek mentén politizál. Önök kiknek az érdekében politizálnak? - tette fel a kérdést a baloldali képviselőknek, mert szerinte

Varga Judit: a kormány azért dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslat összevont vitájában Varga Judit előterjesztő korábban hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a keleti szomszédságában, Ukrajnában dúló háborúból. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a háború humanitárius és gazdasági hatásai érintik Magyarországot is - tette hozzá. Úgy folytatta, hogy a háború következményeit ne a magyar emberek és családok szenvedjék el, azonnali intézkedések szükségesek, ezért hirdetett a kormány veszélyhelyzetet május 25-től.

Elmondta:

A miniszter rámutatott arra, hogy a törvényjavaslattal a kormány a veszélyhelyzeti intézkedéseit november 1-ig tarthatja jogilag fenn, de ha a helyzet lehetővé teszi, akkor a kabinet hamarabb is kezdeményezheti a veszélyhelyzet megszüntetését.

Varga Judit: A kormány arra törekszik, hogy a várható gazdasági visszaesés Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Varga Judit hangsúlyozta: a kormány azért dolgozik, hogy az ország polgárainak élete a szomszédban zajló háború és a háborús helyzetre adott, sokszor elhibázott szankciós válaszok okozta európai gazdasági válság ellenére a normális kerékvágásban maradhasson.

A tárcavezető kiemelte, hogy a veszélyhelyzeti intézkedéseit a kormány a fokozatosság, a szükségesség, arányosság és a célhoz kötöttség elve mentén hozza meg. Hozzátette: a kormány arra törekszik, hogy a várható gazdasági visszaesés Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa. A háború árát nem fizethetik meg a magyar családok, ehelyett a gazdasági terhekből azoknak a nagyvállalatoknak kell kivenniük a részüket, amelyek a megváltozó világgazdasági környezetben extraprofitra tettek szert - magyarázta.

Felfüggesztették Szabó Tímea mentelmi jogát

Az Országgyűlés 118 igen szavazattal, 49 nem ellenében, és egy tartózkodás mellett Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogát felfüggesztette.

Akopjan Nikogosz, örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát 169 igen mellett felfüggesztette.

Tordai Bence (Párbeszéd) mentelmi jogát 13 igen, 145 nem, és 7 tartózkodás mellett nem függesztették fel.