A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Suzuki Oszamunak, a Suzuki Motor Corporation elnökének Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában szerdán. A kormányfő ezt követően díszvacsorán látta vendégül a cégvezetőt a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A Suzukinak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Magyarország mára az európai autóipar egyik éllovasává vált - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kitüntetés átadásán laudációjában.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adja át Suzuki Oszamunak, a Suzuki Motor Corporation elnökének a Sándor-palotában, 2022. június 8-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kitüntetettet méltató beszédében elmondta: Suzuki Oszamu hazánk nagy barátja, erős szövetségesünk a Magyarország és Japán közötti gazdasági együttműködés folyamatos fejlesztésében, aki munkája során a magyarok jó hírnevét viszi az egész világon.

A miniszter köszönetet mondott azért, hogy a vállalat segített sikeressé tenni Magyarországot is, és kijelentette, hogy Suzuki Oszamu erős szövetséges a kétoldalú gazdasági együttműködés folyamatos fejlesztésében, s a kormány ezzel a kitüntetéssel mond neki köszönetet a Magyarország érdekében végzett áldozatos és elkötelezett munkájáért.

Ön igazolta annak a japán mondásnak az igazságát, mely szerint a bölcs ember nem téved el, a bátor nem fordul vissza- közölte. 

A Suzuki akkor döntött magyarországi beruházásáról, amikor egy ilyen döntéshez rendkívüli bátorság és nagyon sok megelőlegezett bizalom volt szükséges; mindez a kommunista diktatúrából menekülő Magyarország számára felbecsülhetetlen értéket jelentett - mondta Szijjártó Péter.
Hozzátette: a Suzukinak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy hazánk mára az európai autóipar egyik éllovasa lett, és az Esztergomban évről évre növekvő termelési számok hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország immár a világon a 16. legtöbb autót exportálja egy évben.