Szijjártó Péter: A határon túli magyarok számíthatnak az anyaországiakra

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. május 9. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ha kevesebbet gyűlöletet szítana a baloldal, akkor lehet nagyobb támogatottsága lenne a határon túli magyar közösségekben - mondta Szijjáró Péter napirend előtt az Országgyűlésben.  
Vágólapra másolva!

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz képvisleője napirend előtt arról beszélt: évről évre a trianoni békediktátum évfordulóján a legmélyebb gyász érzése mellett a nemzeti összetartozást hirdetik. Az elmúlt 12 év nemzetpolitikáját úgy értékelte: a magyar nemzet egységesebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor. Ugyanakkor élesen bírálta és a "nemzeti önbecsülés elleni legdurvább támadásnak" nevezte Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármesterének nyilatkozatát, miszerint a külhoni magyarok Trianon miatt ma jobban élnek Romániában, Szlovákiában és a többi környező országban, mint az emberek Magyarországon. Szerinte

ilyen kijelentést még "Kádár János vagy Grósz Károly" sem tett, mert a "gazembereségnek is vannak fokozatai".


Amikor a baloldal kormányzott, akkor a magyarok szembeálítása a magyarokal sportágszerűen ment - válaszolta Szijjártó Péter Zsigmond Barna Pálnak. Most a polgári kormány úgy gondolja, hogy minden magyar embernek részt kell vennie a közös döntésekben - tette hozzá.

Szijjártó Péter: Az érvényes voksok 94 százaléka a jelenlegi kormánypártokra esett, és ez a baloldal gyűlöletének oka és eredménye is Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Több mint 300 ezer szavazatot adtak le a határon túli magyarok, és ez duplája a 2014-esnek. Az érvényes voksok 94 százaléka a jelenlegi kormánypártokra esett, és ez a baloldal gyűlöletének oka és eredménye is - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy 900 bőlcsödést és óvodát épített újjá a kormány a határon túl, valamint minden gyerek számára megadasson a lehetőség a magyarul tanulásra. 1600 külhoni templomot és közösségi házat újítottak fel az elmúlt időszakban - tette hozzá.

Szijjártó: Az EU-s források járnak Magyarországnak

Vejkey Imre (KDNP) a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról szólva azt mondta: "Brüsszel elővette a furkósbotot", be akarja bizonyítani, hogy nemcsak vízfej, hanem büntetni is képes azokat, akik nem azonosulnak vakon a politikájával. Hozzátette: nem véletlen, hogy a nemzeti kereszténydemokrata oldal választási győzelme után a jogállamisági eljárás "beélesedett". Úgy vélte: a "brüsszelita vezetők" egy "simulékony, baloldali kormányt" akartak látni Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter leszögezte: Magyarország abban érdekelt, hogy EU erős és egységes legyen. Hozzátette: a kormány nem ért egyet az európai egyesült államok létrehozásával, mert meggyőződése, hogy az unió akkor lehet erős, ha a tagországok is erősek. Úgy vélte:

A jogállamisági eljárással kapcsolatban úgy fogalmazott: "ha van olyan, hogy lóláb, akkor az most erőteljesen látszik". Kijelentette: az EU-s források járnak Magyarországnak.