Véget vet a baloldali pártok milliárdos trükközésének a Fidesz azzal, hogy arányosítaná a parlamenti frakciók támogatását. Miközben jelenleg egy baloldali képviselőre 4,5 millió forintos támogatás jut, addig egy kormánypártira csupán 2,6 millió. Ezen a súlyos aránytalanságon változtatna a Fidesz. A párt által várhatóan jövő héten benyújtandó törvényjavaslat révén ebben a ciklusban 3 milliárd forinttal csökkenne a baloldal, és kétmilliárd forinttal a kormánypártok frakciójának támogatása. Ezzel a pártok hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz.

A háború, az energiaválság és a kockázatos brüsszeli politika veszélyezteti a háztartások rezsiköltségeit. Most az a legfontosabb, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát, és az a legfontosabb, hogy megvédjük a magyar családokat az elszabaduló energiaáraktól, ezért rezsivédelmi alapot hozott létre a kormány. A mi álláspontunk szerint ehhez az alaphoz hozzá kell járulniuk a pártoknak is legalább azzal a három milliárd forinttal, amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években

- közölte még május végén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Hogyan is néz ki most a pártok állami támogatása? 

"A pártok és a frakciók 1990 óta költségvetési pénzből gazdálkodnak. A pártok 2,5 milliárd forintot kapnak minden évben. A 2,5 milliárd forint 25 százalékát egyenlő arányban osztják ki a parlamenti pártok között. A maradék 75 százalékot pedig a leadott szavazatok alapján. Ettől nagyságrendileg eltér a frakciók támogatása, ők nagyjából 30 milliárdba kerülnek négy év alatt - minderről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszélt egy keddi budapesti háttérbeszélgetésen.

A baloldali pártok 3 milliárddal többet akarnak kapni a mostani ciklusban, miközben 800 ezer szavazót vesztettek 2018-hoz képest.

Véget vetnek a joggal való visszaélésnek

"A mögöttünk hagyott négy évben egy kormánypárti frakció képviselője havonta 2,2 millió forintba került, míg egy baloldali képviselő 3,1 millióba. A hat frakciós trükközés után jelenleg egy kormánypárti 2,6 millió forintba kerül, míg egy baloldali 4,5 millióba. Ez így nem jó, ez maga a probléma, és a kormánypártok ezen akarnak változtatni" - fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője. 

A Gyurcsány vezette baloldal trükközésének vet véget a Fidesz tervezett javaslataFotó: Csudai Sándor - Origo

Ha minden úgy maradna ahogy volt, akkor 6 milliárddal többe kerülne a teljes parlament működése a 2022-2026-os ciklusban, mint a 2018-2022-esben. A Fidesz által várhatóan jövő héten benyújtandó törvényjavaslat lényege, hogy átállnak a listafinanszírozásra, mert az emberek listára szavaztak.A joggal való visszaélés egyik formája a baloldali politikai rendszer, mert élvezni akarják a kispárti létet azzal, hogy hat frakciót alakítottak.

A változtatás azt fogja jelenteni, hogy havi szinten a DK-nak 21 milliója lett volna, most lesz 9 millió forintja. 18 millió lenne a Momentumnak, és lesz 7,6 millió. Ez áll a Jobbikra és az MSZP-re is, mert ők ugyanakkora méretűek mint a Momentum. A Párbeszédnek 16 millió helyett lesz 6 millió forintja. Az LMP-nek 15 millió helyett 5,7 millió forint.A működési keret csökkentése révén a Fidesz esetében is kétmilliárdos csökkenés lesz erre a ciklusra számítva.

A frakciók támogatására vonatkozó törvényjavaslatot a jövő héten nyújthatják be a kormánypártok, és még a nyári ciklus vége előtt elfogadhatják. A törvény 2023. január 1-től léphet hatályba.

Beszédidőkeretek

Kocsis Máté arról is beszámolt, hogy azon is változtatni szeretnének, hogy most 3,5-ször több beszédidő áll az ellenzéki frakció részére, mint a kormánypártokéra. Főleg a törvényjavaslatok vitája esetében lehet csökkentés, de ott is megmarad az ellenzéki túlsúly. A napirend előtti felszólalások időkeretén nem kívánnak változtatni.