Szijjártó Péter: A Nemzetközi Vöröskereszt vezetői értik Magyarország politikáját a háborúval kapcsolatban

NOVÁK Katalin; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. június 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kitüntetettet méltatja 2022. június 8-án a Sándor-palotában, ahol Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Szuzuki Oszamunak, a Suzuki Motor Corporation elnökének. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vöröskereszt vezetői értik Magyarország politikáját az ukrajnai háborúval kapcsolatban, illetve annak fontosságát, hogy a kormány nem szállít fegyvereket a konfliktusban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben, miután találkozott Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnökével és Jagan Chapagainnal, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének főtitkárával.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint a magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy

a fegyveres konfliktus folyamatos biztonsági fenyegetést jelent Magyarország számára, ezért a kormány feladata ebben a helyzetben kettős.

- szögezte le, hozzátéve, hogy eddig 772 ezer ember érkezett hazánkba a szomszédos országból. Emlékeztetett rá, hogy

a kormány nem engedélyezi a közvetlen fegyverszállításokat Magyarország területén keresztül,

és ezáltal is biztosítja a magyar-ukrán határ és az annak túloldalán élők biztonságát, így lehetővé téve, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt a debreceni logisztikai központjából és a budapesti regionális központjából lássa el ukrajnai tevékenysége egy jelentős részét.

- mutatott rá. Szijjártó Péter kijelentette, hogy a kormány továbbra is minden segítséget meg fog adni a Nemzetközi Vöröskeresztnek a tevékenysége ellátásához. Tájékoztatása szerint ezt a szervezet vezetői megköszönték, értik Magyarország politikáját a háborúval kapcsolatban, értik annak a fontosságát, hogy a kormány nem szállít fegyvereket ezen konfliktusban.

- fogalmazott.