Elítélték az anyagyilkos gyöngyösi nőt

bíróság, bíró, kalapács, pult, ítélet, illusztráció
illusztráció
Vágólapra másolva!
Hat évet kell börtönben töltenie annak a nőnek, aki két évvel ezelőtt felgyújtotta a lakását, amelyben idős édesanyja bent égett. Az ítélet jogerős.
Vágólapra másolva!

Egy nő 2015 óta élt együtt nyugdíjas édesanyjával egy gyöngyösi négyemeletes társasházban. Nem dolgozott, nem volt munkahelye, az anyja nyugdíjából és testvérétől kapott anyagi támogatásból élt. Az idős asszony 2018-ban és 2019-ben is átesett egy műtéten. Életkora és betegségei miatt csak járókerettel tudott mozogni a lakáson belül, ahonnan egyedül nem tudott kimenni. A lánya ápolta. Emiatt időnként feszült volt köztük a viszony, gyakran veszekedtek, de nagyon ragaszkodtak is egymáshoz. 2020 augusztusának egyik napján

a nő részegen meggyújtotta a szobájában lévő függönyt azzal a szándékkal, hogy öngyilkos lesz.

A tűz átterjedt az ágyneműre, ágyszerkezetre, majd a könyvespolc és a ruhásszekrény is meggyulladt. Leszakadt az álmennyezet, átégett a padlóburkolat, elégtek az ajtó- és ablakkeretek.

A lángok átterjedt az idős asszony szobájára és fürdőszobára is. A nő édesanyja a tűz keletkezésekor átment a lánya szobájába, ahol másodfokú égési sérüléseket szenvedett, ezért kimenekült a fürdőszobába, ahol beesett a zuhanyfülkébe. Onnan már nem tudott felkelni és segítséget sem tudott kérni.

A nyugdíjas asszony olyan súlyosan megégett, hogy a helyszínen meghalt.

Ahogy a tüzet meggyújtotta, a nő már meg is gondolta magát. Úgy döntött, mégsem lesz öngyilkos, kiment az égő lakásból és leült a lépcsőházba. Nem hívta a tűzoltókat. Senkinek sem szólt a lángokról és édesanyja kimentéséhez sem kért segítséget senkitől. Sőt. Azt sem mondta meg a rendőröknek, hol van a lakáson belül. Belenyugodott abba, hogy az anyja akár meg is halhat. Eközben a kisszoba ablakain kilépő lángok függőleges irányban felfelé haladtak a társasház homlokzatán. Legalább 15 ember volt az épületben.

A füst a lépcsőházban is áramlott ezért a lakásokból kimenekülők ki voltak téve a füstmérgezés veszélyének.

illusztráció Forrás: shutterstock

Az első fokon eljáró Egri Törvényszék januárban H. E.-t különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt 4 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla a nő fegyházbüntetését és közügyektől eltiltását is 6-6 évre súlyosította.

Az ítélőtábla Origónak küldött közleménye szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást és helyesen következtetett a nő bűnösségére. Megállapítottták, hogy mentálisan beteg, amiről ő nem tudott és nem kezelték, emellett részeg is volt, amikor felgyújtotta a lakásukat. Bűncselekménye háromszorosan minősülő emberölés, hiszen különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követte el. Emiatt a törvény szerint kiszabható legrövidebb időtartam 10 év, ugyanakkor a nő mentális betegségére, közepes fokú korlátozottságára tekintettel indokolt volt a rövidebb büntetés elrendelése. Ugyanakkor az ítélőtábla bírája szerint a törvényszéki bíró túlzott jelentőséggel vette figyelembe az enyhítő körülményeket, ezért súlyosbította a nő büntetését.