Szijjártó Péter: A kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől

SZIJJÁRTÓ Péter, MALI, Sinisa, külgazdasági és külügyminiszter, találkozó, hivatal, szerb, magyar
Budapest, 2022. május 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2022. május 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a Facebook-oldalán, beszámolva arról, hogy az éjjel Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter közölte, a globális minimumadóról szóló egyeztetés során azt mondta az amerikai külügyminiszternek: "mi egyáltalán nem vagyunk lelkesek ettől az ötlettől, főleg nem annak jelenlegi formájában, pláne nem a jelenlegi körülmények között".

Az európai gazdaság nagyon komoly kihívásokkal néz szembe a háború miatt,

ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek

- írta bejegyzésében a magyar külügyminiszter, hozzátéve: főleg úgy, hogy a bevezetésre már a jövő év elején sort akarnának keríteni Európában, míg a világ többi részén ki tudja, mikor fogják bevezetni, már ha egyáltalán ezt teszik.

A globális minimumadó bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség - írta Szijjártó Péter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "ezzel a döntéssel még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség, amit jobb lenne elkerülni".

Az amerikai külügyminiszterrel abban maradtak, hogy a héten még beszélnek - olvasható a bejegyzésben.