Jakab Péter szexuáliserőszak-botrányba keveredett barátja, Földi István is elnök lenne a Jobbikban

Jakab Péter és Földi István
Vágólapra másolva!
A jobbikos szexuális erőszakolási botrány központi figurája, Jakab Péter barátja, Földi István is elnökjelölt lehet a párt július 2-i előre hozott kongresszusán.
Vágólapra másolva!

Július 2-án tartja előre hozott tisztújító kongresszusát a Jobbik, ahol a szexuális erőszakolási botrányba keveredett, Jakab Péter egyik legfőbb bizalmasának számító Földi István, illetve a Jakab Péter lemondását megelőző puccskísérletben szerepet vállaló Ander Balázs is indulhat a Jobbik elnöki posztjáért. A Magyar Nemzet szerint rajtuk kívül Gyöngyösi Márton, a párt jelenlegi EP-képviselője is jelölteti magát. Az elnöki pozícióra aspirálóknak egy napjuk maradt a szándéknyilatkozatok leadására.

Jakab Péter és a szexuális erőszakolási botrányba keveredett Földi István Forrás: Bors

Ezzel elég egyértelmű helyzetet teremtett a párt: míg Gyöngyösi Márton az „arany középutat" választva indul az elnöki posztért, addig indulása esetén a Jakab-féle vonalat az a Földi István vinné tovább, aki ellen személyi szabadság megsértése miatt indult nyomozás a tavaly decemberi, ököritófülpösi molesztálási ügyben. A Jakab-elleneseket Ander Balázs képviselné a pártban. Bármilyen döntés is születik július elején, az újabb pártszakadás szinte borítékolható.

Semminek nincs következménye a Jobbikban

Mint arról korábban beszámoltunk, nehéz az ügyet (erőszakolási botrány) csupán politikai szempontból nézni, hiszen itt már olyan alapvető emberi, erkölcsi hiátusról tett tanúbizonyságot a Jobbik, ami függetlenül attól, hogy ennek mik a politikai következményei, a sértett lényegében egyértelműen beszámolt arról, hogy mi történt vele – mondta el az Origónak adott interjúban a Századvég Alapítvány vezető elemzője a Jobbik szexbotrányáról. Palóc André úgy látja, hogy nemcsak a Jobbikban, de a baloldalon sincs semminek következménye, a Jobbik jövőjének iránya ettől az ügytől függetlenül pedig már egy ideje eldőlt. Hozzátette: Jakabék egyértelműen betagozódtak a Demokratikus Koalíció alá.