Életfogytiglant kapott az eladónő fejét téglával szétverő dohánybolti rabló

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék  június 17-én azt a fiatalo férfit, aki tégladarabokkal teli hátizsákkal támadt meg egy eladót Mezőpeterden.
Vágólapra másolva!

Egy 25 éves férfi Németországból költözött haza Magyarországra. A szülei házában élt, állandó
munkahelye és rendszeres jövedelme nem volt, emellett gyakran megordult a kocsmában, ahol rendszerint mindig lerészegedett. Egy két évvel ezelőtti tavaszi napon, március 24-én délután rájött, hogy pénzhez kell jutnia. Szerzett egy plüss hátizsákot, amibe beletett három tégladarabot, aztán biciklire ült és meg sem állt Mezőpeterdig, ahol egy dohányboltot szemelt ki magának. A terve az volt, hogy akár erőszakkal is, de megszerzi a bevételt. A járványhelyzet miatt a dohányboltban ekkor csak egy vásárló lehetett bent. A férfi tudta ezt, úgyhogy megállt az üzlet előtt. Megvárta, amíg kijött a vásárló, majd bement és cigarettát kért az eladótól.

Amikor az eladónő megfordult, hogy levegye a polcról a dohányt, a férfi a teglával teli hátizsákkal teljes erejéből megütötte a fejét.

A nő földre rogyott. A férfi odalépett hozzá és a hátizsákkal újra lecsapott.

Többször és erősen ütötte az eladó fejét.

Ennek ellenére a nő nem vesztette el az eszméletét. Folyamatosan próbált védekezni. A férfi végül feladta és a hátizsákot hátrahagyva pénz és cigaretta nélkül kiszaladt az üzletből, aztán a kerékpárral elmenekült.

Egy összehangolt akcióban Sápon fogták el a fiatal férfit a rendőrök. Rokonai letagadták, hogy a házukban lenne, de a rendőrök megtalálták a támadót, aki egy ajtó mögé bújt el előlük.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A megtámadott áldozat megúszta több nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel, de a szakértők szerint az elkövetés eszközére, a bántalmazás intenzitására és a sérült testtájékára tekintettel reális esélye volt annak, hogy súlyosabb, életveszélyes sérülései lesznek, amelyekbe akár bele is halhatott volna. Az ügyészség szerint a férfi hasonló módszerrel korábban Németországban is elkövetett már egy bűncselekményt, de ott egy ember meg is ölt.

2020. február 24-én egy vászonzacskóba csomagolt tégladarabbal úgy megütötte a német fejét, hogy összeesett, és március 3-án a kórházban meghalt.

A férfi akkor 100 eurót zsákmányolt. Amikor emiatt a hannoveri bíróság európai elfogatóparancsot adott ki M.I-vel szemben, a férfi elmenekült Németországba és hazaköltözött Magyarországra. Tavaly ősszel az ügyészek indítványozták, hogy a bíró ítélje életfogytig tartó szabadságvesztésre a visszaeső támadót.

Az első fokú bíróság június 17-én a férfit

előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében bűnösnek találta,

amiért - elfogadva az ügyészi indítványt - életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélete azzal, hogy leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte, hogy a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszköz alkalmas volt emberi élet kioltására. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi bűntett előéletű, többszörös visszaeső, továbbá a cselekményét több büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, amely kísérleti szakban maradt, és az igazságügyi szakértői véleményt is, miszerint kevert személyiségzavarral küzd. A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős. Az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a férfi és védője fellebbezett a döntés ellen. A támadó egyébként több bűncselekmény miatt éppen jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.