Meghalt a hajdúsági nő, akinek enni és inni sem adtak a fiai

rendőrszalag, rendőrség
Vágólapra másolva!
Gyerekei szándékosan nem gondoztak egy súlyosan beteg asszonyt, amivel a halálát okozták. Első fokon 5 és 6 év börtönbüntetést kaptak. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetésük jelentős súlyosbítását indítványozta.
Vágólapra másolva!

A férfiak egy hajdúsági városban lévő kertes házban, egy háztartásban laktak 60 éves édesanyjukkal. Az asszony egy betegség miatt feledékennyé és zavarttá vált.

A gyerekei látták, hogy romlik az állapota, mégsem gondoskodtak a kezeléséről és a gondozását is súlyosan elhanyagolták.

Az asszony állapota 2019-re fizikálisan és pszichésen is teljesen leromlott. Ismerősei hiába szorgalmazták a gondozását, fiai ezt mindig elhárították. Decemberben a napszámból hazatérő gyerekei látták, hogy az asszony nagyon rosszul van. Hívták a mentőket, akik a helyszínen megkezdték az újraélesztését. Kórházba került, de ott meghalt.

Az orvosszakértő megállapította, hogy a halálát kihűlés miatt bekövetkező anyagcserezavar okozta.

Nagyon alacsony testhőmérsékletű, rendkívül elhanyagolt külsejű és alultáplált volt. Emellett kiderült, hogy éhezett és szomjazott is.

A szakértő azt írta, hogy a halála előtt már több napja nem adtak neki enni és inni.

A testén pedig kezdődő felfekvéses fekélyek alakultak ki.

Forrás: Origo

A férfiak azzal védekeztek, hogy az anyjuk nem hagyta, hogy segítsenek neki. A Debreceni Törvényszék bírója ezt nem fogadta el. Ítéletében kimondta, hogy az asszony nem halt volna meg, ha a férfiak a gondozási kötelezettségüket teljesítik, vagyis "gondoskodtak volna a táplálásáról, gyógykezeléséről és a lakóház megfelelő fűtéséről", mert közismert, általános élettapasztalat, hogy e tennivalók elmulasztása esetén meghalhat egy gondozott, a férfiak viszont belenyugodtak a következményekbe.

Az egyiküket 5 évnyi, a másikat pedig 6 évnyi börtönbüntetésre és ugyanilyen tartamban közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélték.

A vádhatóságnak bejelentett fellebbezése alapján a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség mindkét férfi büntetésének jelentős súlyosbítását indítványozta. Álláspontja szerint ugyanis a különösen kegyetlen elkövetéshez közel álló, édesanyjuk halálához vezető bánásmód az enyhítő rendelkezések alkalmazását nem indokolja. A törvényszék mindkét férfivel szemben eltúlzottan enyhe börtönt szabott ki, amelynek fegyházban végrehajtása nem mellőzhető. Az ügyészségi, illetve az enyhébb bűncselekmény megállapítására, és a büntetés mérséklésére irányuló védelmi fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.