V. Naszályi foglalhatja el Szabó Tímea helyét

Váradiné Naszályi Márta, V. Naszályi Márta, képviselő, polgármester
Budapest, 2020. február 7. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet értesülései szerint a főváros I. kerületének polgármestere indul a Párbeszéd női társelnöki posztjáért. Kiszelly Zoltán politológus szerint a társelnöki rendszer Magyarországon önmagában kevésnek bizonyult ahhoz, hogy egy párt erre építse a népszerűségét, de V. Naszályi Márta helyben hasznot húzhat a pozíció megszerzéséből.
Vágólapra másolva!

V. Naszályi Márta is indulhat a Párbeszéd társelnöki posztjáért – értesült a Magyar Nemzet több forrásból is a budapesti első kerület polgármesterének környezetéből. A lap megkereste ez ügyben a mikropárt politikusát, aki nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt.

Csak annyit közölt,

kellő időben fogja tájékoztatni a közvéleményt döntéséről.

"Amennyiben V. Naszályi Mártát valóban társelnöknek választják, az azt is jelentené, hogy bekerülne Gyurcsány Ferenc „Elnökök" Signal-csoportjába, rendszeresen részt vehetne a baloldali pártok vezetőinek egyeztetésein, ami komoly előnyökkel járna számára. Például abban az esetben, ha lesz helyi szinten is előválasztás az önkormányzati választások előtt, V. Naszályi könnyebben kialkudhatná ellenfelei visszaléptetését, hogy újra ő indulhasson a budavári polgármesteri székért" – vélekedett Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

V. Naszályi Márta Forrás: MTI/Illyés Tibor

A választási kampány alatt a baloldali pártok elnökei egy, a Signal alkalmazásban létrehozott csoportbeszélgetésben rendszeresen egyeztettek. Ebből tette ki Gyurcsány Ferenc Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet a választási kudarcuk másnapján.

Kiszelly Zoltán megjegyezte: az egy férfi-egy nő társelnöki rendszer Magyarországon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

"A progresszív pártok ugyan tudják ilyen módon demonstrálni, hogy érzékenyek a nemi kiegyensúlyozottságra, valamint azt, hogy nyitottak a nemi kvóták bevezetésére, ezek a haladó baloldali szempontok azonban csak a szavazóknak egy szűk rétegét érdeklik. Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd hiába vezetett be társelnöki rendszert, mindhármuk népszerűsége nagyon alacsony, a parlamentbe valószínűleg egyik formáció sem jutna be egyedül" – magyarázta az elemző.

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője a napokban azt nyilatkozta, hogy

a párt tisztújítása júliusban lesz.

V. Naszályi indulása azért sem lenne meglepő, mert lapértesülések szerint az eddigi női társelnök, Szabó Tímea nem akar újra a párt vezetője lenni. Szabó ezt egy zárt párbeszédes Facebook-csoportban jelentette be még tavasszal, döntését a választási kudarccal indokolta.

Karácsony Gergely már ezt megelőzően nyilvánosan egyértelművé tette, hogy a tisztújításon nem célozza meg újra a társelnöki posztot, maga helyett pedig Tordai Bencét ajánlotta a pozícióra. Igaz, Budapest főpolgármestere egyszer már megígérte, hogy nem lesz pártvezető. A 2019-es önkormányzati választások előtt még arról beszélt, győzelme esetén lemond a Párbeszéd társelnöki tisztségéről, végül mégis újra a mikropárt vezetőjévé választották.