Megszüntették egy várpalotai nő kiskorú gyermekek feletti szülői felügyeleti jogát, mert kiderült, hogy elhanyagolta a kislányát és durván is bánt vele. Először még úgy döntöttek, hogy az idősebb gyerekével tarthatja a kapcsolatot, de egy bírói döntés értelmében már ezt sem teheti meg.

Egy Várpalotán élő nő a 2009-ben született kislányát

elhanyagolta, nem gondoskodott arról, hogy tiszta legyen, többször felügyelet nélkül hagyta és durván viselkedett vele.

2016 nyarán a náthás kislányát "rendezetlenül", iratok és gyógyszerek nélkül, a gyermeknevelésre egyébként is alkalmatlan körülmények között élő szomszédjaira bízta. Az ügyészi közleményben azt írják, két évvel ezután, 2018 októberében a még csak 9 éves beteg kislányt magára hagyta. Ő dolgozott, de a gyerek akkor már több mint egy hete nem volt iskolában.

A nő ellen indult nyomozás során az is kiderült, hogy 2017 decemberében gondozatlan terhességből ikreket szült otthon, akik előbb kórházba, majd nevelőszülőhöz kerültek.

2018 szeptemberében a gyermeke sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt börtönbüntetésre ítélték a nőt és a korábbi felfüggesztett börtönbüntetése végrehajtását is elrendelték, a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti igény érvényesítését pedig egyéb törvényes útra utasították.

illusztrációForrás: shutterstock

Az ügyészek polgári peres eljárásban nyújtottak be keresetet az anya kiskorú gyermekek feletti szülői felügyeleti jogának megszüntetése iránt azzal, hogy az ítélet hatálya a döntés után született gyermekeire is terjedjen majd ki. A Veszprémi Járásbíróság az ügyészi keresetnek helyt adva az anya szülői felügyeleti jogát a gyermekei és a jövőben születendő gyermekei vonatkozásában is megszüntette, de feljogosította a nőt arra, hogy a nagyobb lányával kapcsolatot tartson. Az ügyészek e döntés ellen is fellebbeztek, miután a szülői felügyeleti jogától megfosztott nővel való kapcsolattartást megalapozó különleges indok nem merült fel. A Veszprémi Törvényszék másodfokú bíróságként helyt adott a fellebbezésnek és mellőzte a kapcsolattartás lehetőségére vonatkozó rendelkezést.