Magyar útleveleket hamisítottak külföldieknek

Magyar útlevél illusztráció
Vágólapra másolva!
Hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt háromtól négy és fél évig terjedő szabadságvesztésre ítélt a Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen hét embert, köztük két kormányablak-ügyintézőt, mert hamis útlevelet készítettek külföldi állampolgároknak. Ezt írta a honlapján a törvényszék.
Vágólapra másolva!

Az ügy másod-, harmad- és ötödrendű vádlottja 2015-ben elhatározta, hogy "valótlan tartalmú" magyar útlevelek kiállításával szereznek pénzt. Ebben az időben több bűnözői csoport foglalkozott azzal,

hogy az Európai Unión kívüli állampolgároknak magyar állampolgárok adataival készítettek útleveleket kormányhivatalnokok megvesztegetésével.

Az ukrán-magyar kettős állampolgárságú másod- és harmadrendű vádlott megszerezte honosított magyar állampolgárok hatósági igazolványait, majd ismeretlenek segítségével kapcsolatba kerültek olyan külföldiekkel, akik a magyar útiokmányokért jelentős összegeket fizettek.

Eközben az ötödrendű vádlott olyan kormánytisztviselőket kutatott fel, akik hajlandók voltak közreműködni a valótlan útlevelek elkészítésében. Az útlevelek kiállításához az elsőrendű vádlott, egy pécsi és a nyolcadrendű vádlott, egy dunaharaszti kormányablak ügyintézője segített. A hatod- és hetedrendű vádlott a velük való kapcsolat létrehozásában közreműködtek.

A bűnszervezet célja az volt, hogy az útlevéligénylést hetente egyszer-kétszer, alkalmanként 4-5 ember részére 2016 őszéig folytatják;

2016. január 21-e és március 22-e között csaknem 50 hamis útlevelet állítottak ki

és útlevelenként legalább 6000 euró bevételre tettek szert.

Az okmányokért kapott összegből kifizették az ügyintézőket, a fennmaradó részt pedig elosztották egymás között a bűnszervezet tagjai.

egy valódi útlevél Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint a keddi tárgyaláson a törvényszék az elsőrendű vádlottat

49 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt 3 év 6 hónap börtönre, valamint 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A másod- és harmadrendű vádlott felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetésért és közokirat-hamisításért 4 év fegyházbüntetést kapott; mindhárom vádlottat négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ötödrendű vádlottnak 4 év 6 hónapot, a hatodrendűnek 4 évet, a hetedrendűnek 3 év 6 hónapot kell fegyházban töltenie, 600-600 ezer, illetve kétmillió forint pénzbüntetés mellett.

A nyolcadrendű vádlottat 3 év börtönre és kétmillió forint pénzbüntetésre ítélték, a negyedrendű vádlott ügyét a törvényszék elkülönítette. A bíróság az elsőrendű vádlottal szemben 880 ezer forintra, a másod-, harmad és ötödrendű vádlottal szemben fejenként 11 765 906 forintra, a hatodrendű vádlottal szemben 1 174 079 forintra, a hetedrendű vádlottal szemben 1 258 636 forintra, a nyolcadrendű vádlottal szemben pedig 300 ezer forintra vagyonelkobzást rendel el. Az ügyész a jogorvoslati nyilatkozata esetleges benyújtására három nap határidőt tartott fenn, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be az ítélet ellen.