Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakra

gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak
gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak
Vágólapra másolva!
Rendkívül időkben válnak felbecsülhetetlenné leginkább azok az emberi értékek és hazafias tettek, melyeknek elismerésére hozta létre 2019-ben a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat. Immáron harmadik alkalommal állíthat bárki jelöltet a díjazottak személyére legkésőbb 2022. július 31-éig. Az idei díjazás fővédnöke ezúttal is Balog Zoltán, református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A végső díjazottak személyéről az Alapítvány által felállított nyolcfős független, szakmai Bíráló Bizottsága dönt. A Díjak átadására az Aradi Vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, 2022. október 6-án kerül sor a Batthyány-mauzóleumnál.
Vágólapra másolva!
gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak Forrás: Origo

Gróf Batthyány Lajos és felesége, gróf Zichy Antónia sorstörténete példaként áll a mindenkori magyar társadalom előtt. Ennek apropóján hozta létre a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat 2019-ben, amelyeket olyan személyek kaphatják, akik társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokra praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

Ezzel a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerét, nemzetközi elismertségét,

a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését erősítik. A díjak pénzjutalommal is járnak.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke az idei jelöltállítás kapcsán hangsúlyozta:

A díjak 2019. évi megalapításakor nem gondolhattuk, hogy 3 év alatt mekkorát fordul a világ körülöttünk és mennyire aktuálissá válnak azok az értékek, amelyek elismeréseinkben öltenek testet. Külön megtiszteltetés, hogy idén ismét elvállalta Balog Zoltán, főtiszteletű püspök úr a fővédnökséget és a Bíráló Bizottság tiszteletbeli elnöki tisztét."

Az Alapítvány - az elmúlt évekhez hasonlóan – a díjazottak kiválasztásához 2022-ben is független szakmai Bíráló Bizottságot állított föl, melynek tagjai:

  • Balog Zoltán, fővédnök, a Bizottság tiszteletbeli elnöke,
  • Bogyay Katalin, a 2021. év gróf Zichy Antónia-díj nyertese, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író,
  • Prof. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója,
  • Dr. Fehér Éva, a TEK főigazgatói főtanácsosa,
  • Prof. Dr. , Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke,
  • Prof. Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója,
  • Tordai Teri, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló művész, illetve
  • Dr. J. Újváry Zsuzsanna, történész, nyugalmazott egyetemi docens.

Az Alapítvány idén is lehetőséget biztosít bárki számára a jelöltállításra. A javaslatok a [email protected] e-mail címre küldhetők 2022. július 31-éig, megjelölve annak a férfi és női jelöltnek a nevét, akit a jelöltállító érdemesnek tart e rangos elismerés elnyerésére.