Vágólapra másolva!
Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a Vajdahunyadvárban 140 székely gyermek lép fel, és hozza el hozzánk a magyar és az egyetemes kultúra zenei értékeit eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok formájában.
Vágólapra másolva!

Nótánk szálljon, ily szép nap csak ritkán virrad ránk”

Ez a mottója a Szentegyházi Gyermekfilharmóniának, vagy ahogy sokan ismerik, a „Fili”-nek, amely idén alapításának 40. évfordulóját ünnepli. Magyarországi koncertsorozatuk kiemelkedő állomása a Vajdahunyadvár lesz, ahol a Múzeumok Éjszakája különleges programjaként hallhatják őket az érdeklődők.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a 2022. évi Múzeumok Éjszakája központi programjaként hangversenyt és kiállítást rendez. Ezen az estén megnyitják a Megörökített székelység című kiállítást. A rendezvényt és a kiállítást Dr. Nagy István, agrárminiszter nyitja meg.

Forrás: Origo

A székelyföldi énekkar karnagya Haáz Sándor. A homoród-menti székely gyermekekből álló száztagú énekkart szintén gyermekekből álló, negyven fős szimfonikus zenekar kíséri. Repertoárjukban eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok is szerepelnek. A Gyermekfilharmónia elsődleges feladatának tekinti a nemzeti, főként a székely kultúra ápolását, a helyi zenei hagyományok őrzését és közvetítését. Az együttes vezetése emellett pedagógiai célokat is követ: tudatában van annak, hogy a közös éneklésnek és zenélésnek mekkora szerepe van a gyermekek érzelmi és jellembeli fejlődésében, a helyi közösség-teremtésben.

A Fili egész Székelyföld egyik jelképé vált az elmúlt évtizedekben. 1982-ben egy tanévzáró alkalmával a Haáz Sándor, zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg néhány részletet ismert klasszikus művekből. A nagy közönségsiker az együttest további munkára ösztönözte, mely 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet. Ma már vannak olyan székely családok, amelyeknek három generációja is tagja volt a Filinek.

Rendszeresen fellépnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta pedig minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Először Magyarországra utaztak, majd a Kárpát-medence többi magyarlakta országába, 2010 után a magyar kormány támogatásával számos nyugat-európai országban és a tengerentúlon, valamint Kanadában is felléptek. Nagy sikert arattak 2011-ben a „Gyermekhangok Európáért” turné keretében Brüsszelben a belga és az európai parlamentben. A turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek, melyek sikeres mondatai helyet kapnak a Filharmónia honlapján. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.

Elismeréseik: Magyar Örökség Díj (2003); Bartók Béla Emlékdíj (2006);

ifj. Haáz Sándor, karnagy, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Polgári tagozata (2011); Rotary-díj (2018); Fiatalok a Polgári Magyarországért díj (2019)

Új időszaki kiállítás nyílik

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Múzeumok Éjszakája programjának központjában az erdélyi székelység áll. A koncert társszervezője a Magyar Nemzeti Levéltár. Ezen az estén megnyílik a Megörökített székelység című kiállítás, melynek egyik részében az 1920-as évektől az 1950-es évekig készült archív fényképekből láthatnak válogatást. A felvételeket egy amatőr fényképész készítette a homoród-menti Szentegyházán, aki a székely közösség tagjaként beállított családi képeket és életképeket is megörökített. A képekből sugárzik a székely falusi emberek sorsa.

A kiállítás másik része 20. század eleji székely viseleteket ábrázoló grafikákat és festményeket mutat be. Haáz Rezső, a kiváló pedagógus és néprajztudós kitűnően rajzolt, festett. Az általa a 20. század elején készített grafikákon és festményeken egyrészt gyönyörű székely viseleteket, másrészt a székelyekkel együtt élő népek, népcsoportok viseleteit láthatjuk.