Ismerősei védekezését segítette egy rendőr egy olyan ügyben, amelyben ő nyomozott. A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség bűnpártolással vádolja.

Egy helyi rendőrőrs körzeti megbízottja 2020 áprilisában került nyomozói beosztásába egy városi rendőrkapitányságon. Ekkor kezdett dolgozni egy három hónappal korábbi,

januári súlyos testi sértés miatt indított ügyön, amelyben két férfit támadtak meg egy szórakozóhelyen.

A kamerafelvételekből azt lehetett megállapítani, hogy az egyik áldozatot a szórakozóhely két biztonsági őre kivitte a hátsó bejáraton, a másikat pedig egy civil ruhás embert kísérte ki. Maga a támadás viszont a biztonsági kamerák látószögén kívül történt, vagyis ezt már nem rögzítették. A borsodi férfi kihallgatott egy embert, aki azt mondta, látta, mi történt és fényképekről felismerte a támadókat is.

illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A vádirat szerint május elején a nyomozó felhívta a szórakozóhely biztonsági vezetőjét, akivel korábban együtt dolgozott biztonsági őrként és megbeszélt vele egy találkozót másnapra. A férfi el is ment a kapitányságra. A rendőr pedig

részletesen tájékoztatta a nyomozás állásáról, a tanúvallomásokról és az eljárás lehetséges kimeneteléről, amellett, hogy a lefoglalt kamerafelvételeket is megmutatta neki. 

A nyomozó az indított nyomozásban részt vevő kollégái szerint ezzel azt akarta elérni, hogy ne sikerüljön a biztonsági őrök ellen vádat emelni és ne is tudják elítélni őket. Azért beszélte meg ezt a találkozót, hogy az ismerőse érdekeltségi körébe tartozó támadóknak lehetősége legyen még a gyanúsítotti kihallgatásuk előtt megismerni a rendelkezésre álló bizonyítékokat.

A rendőr, akinek időközben megszüntették a szolgálati viszonyát, nem tett beismerő vallomást. Ügyében az ügyészek végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványoztak a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsánál. A hivatalos személy hivatali eljárása során elkövetett bűnpártolásért egyébként akár 5 év börtönbüntetés is kiszabható.