Szijjártó Péter fontos bejelentést tett az Unió bővítéséről - videó

SZIJJÁRTÓ Péter, MALI, Sinisa, külgazdasági és külügyminiszter, találkozó, hivatal, szerb, magyar
Budapest, 2022. május 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2022. május 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Mi, akik itt élünk a Nyugat-Balkán szomszédságában, pontosan tudjuk, hogy milyen jelentősége van e térség stabilitásának, jó lenne, ha ezt Nyugat-Európában is megértenék - mondta Szijjártó Péter. 
Vágólapra másolva!

Jó lenne, ha Brüsszelben és Nyugat-Európa minden fővárosában megértenék, hogy európai biztonságról az elkövetkezendő időszakban nehéz lesz beszélni úgy, hogy közben nem integráljuk a Nyugat-Balkánt az Európai Unióba - mondta a közösségi oldalára feltöltött videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető megfogalmazása szerint csütörtökön némi csalódottságot okoztak az Európai Tanács döntései több olyan országban, amelyek szeretnének előbb vagy utóbb az Európai Unió tagjává válni.

- tette hozzá. Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy péntek reggel telefonon egyeztetett Christian Schmidttel, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjével, akinek elmondta, hogy szintén telefonon beszélt Milorad Dodikkal, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával, aki arról számolt be, hogy Bosznia-Hercegovinában a széttöredezett belpolitikai életben egy olyan kérdés egészen biztosan van, amiben mindenki egyetért, ez pedig az európai perspektíva, az európai integráció fontossága.

- mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter: Jó lett volna, ha ezt a segítséget megkapják a bosnyákok Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy Georgia nem kapta meg a tagjelölti státuszt. Mi azt gondoljuk, hogy ez az ország végrehajtotta azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek feltétlenül fontosak a tagjelölti státusz szempontjából - mondta. Hozzátette: az ország és a vezetése is elkötelezett, nem értjük, hogy miért kellett egy ilyen, az ambíciókat lelohasztó döntést hozni. A repülőtérről jelentkező miniszter azt mondta: épp Tbiliszibe indul, hogy az európai integrációhoz adott támogatásunkat georgiai barátaink számára megerősítsük.