Börtönt kérnek Márki-Zay finanszírozójára, a gazdákat megkárosító oligarchára, Bige Lászlóra

Bige László
Nyíregyháza, 2014. december 23. Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezeléssel és a vesztegetéssel vádolja az ügyészség a választás előtt nyíltan az ellenzék mellé álló milliárdost, akinek két vádlott-társa februárban beismerő vallomást tett. A műtrágyakirály közben húzza az időt, hogy ne kelljen kifizetnie a GVH által rá kiszabott tizenegy milliárdos bírságot - írja a Mandiner.hu.
Vágólapra másolva!

Bige László vádlotti meghallgatásával folytatódik a műtrágyakirály elleni büntetőper kedden a Nyíregyházi Törvényszéken, amely érdekesnek ígérkező szembesítéseket is hozhat. Ismert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tavaly októberben két milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint vesztegetés miatt emelt vádat a milliárdos vállalkozó és társai ellen.

Börtönt kérnek a balos műtrágyakirályra

A vádirat lényege szerint Bige részben a saját cégcsoportján belül valósította meg a bűncselekményt: a növénytermesztésben használt termékeket gyártó részleg a gyártás során keletkezett rosszabb minőségű, de még felhasználható árut az ő utasítására a többi vádlott bevonásával leértékelték,

ám az árat még ennél is alacsonyabban, az önköltségi ár alatt határozták meg.

Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest – áll a vádiratban. Az ügyészség szerint a 2011 és 2016 közötti években a vállalkozó megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából.

Az ügyészség szerint így összesen 764 millió forint kenőpénz vándorolt Bige zsebébe.

A vádhatóság a vállalkozóval szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint vesztegetési pénzzel megegyező összegű vagyonelkobzást indítványozott. Emellett kezdeményezték, hogy az eljárást egyesítsék a Bigével szemben hasonló bűncselekmény miatt korábban indult üggyel, de a Nyíregyházi Törvényszék ezt végül nem tette meg.

Bige Kászló, baloldali oligarcha Forrás: MTI/Balázs Attila

Vádlottak egyezsége az ügyészséggel

A februárban megtartott előkészítő ülésen azonban történt egy kívülállók számára váratlan fordulat: a II. és III. rendű vádlott, egyezséget kötve az ügyészséggel, beismerő vallomást tett, egyben lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Ezért a bíróság esetükben le is zárta az eljárást, a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt másfél év – végrehajtásában két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, míg III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt két év – végrehajtásában három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság közleménye szerint a két vádlott volt az, aki a termékeket leértékelte és értékesítette a Bige által meghatározott cégeknek. Szilágyi Lászlótól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség szóvivőjétől a Mandiner megtudta, hogy

a két elítélt vádlott szerepe nem ért véget, az egyezség alapján ugyanis tanúvallomást kell tenniük a büntetőperben.

Mindezt úgy is lehet értékelni, hogy a két korábbi vádlott az ügy koronatanújává léphet elő. A tanúkat pedig ráadásul a vádlottakkal szemben igazmondási kötelezettség terheli. Ezek után nem csak Bige vallomása, hanem a későbbi szembesítések is kulcsmomentumai lehetnek az ügynek.

Bige visszautasítja a vádakat

A milliárdos nem meglepő módon alaptalannak nevezte és visszautasította az őt ért vádakat. A Nitrogénművek Zrt. által kiadott közleményben igaztalan intézkedéseket emlegettek, amelynek egyetlen célja, Bige Lászlónak megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása.

A műtrágyakirály közben folytatja az időhúzást és ismét azonnali jogvédelmet kért a bíróságtól

a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által tavaly ősszel kiszabott tizenegymilliárd forintos bírság végrehajtásának felfüggesztéséért. A Mediaworks Hírcentrumának információját a Fővárosi Törvényszék is megerősítette. A Hírcentrum emlékeztetett: tavaly októberben tizenegy milliárd forintos büntetést szabott ki a Bige László nevével fémjelzett Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozására azért, mert más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A kartellezéssel drasztikusan növelték a műtrágya árát, ami súlyos károkat okozott a gazdáknak.

Emlékezetes: Bige, az országgyűlési választások előtt nyíltan a baloldal mellé állt, sőt bejelentette, hogy kész pénzzel is támogatni Márki-Zay Péter kampányát. Ezzel szemben a bírságot azóta sem volt hajlandó befizetni.