A Soros-féle szervezetek gőzerővel készültek a 2022-es választásokra. Két vereség után most Pikó Andrásék és a különböző LMBTQ-szervezetek képzésekkel folytatják az emberek érzékenyítését - írja legújabb írásában a Tűzfalcsoport.

A Közélet Iskolája közösségi oktató- és kutatóközpontot 2014-ben alapította Udvarhelyi Tessza, Dósa Mariann és Szabó Diana. Manifesztójuk szerint a Közélet Iskolája célja a "demokratikus kultúra fejlesztése és a kirekesztett emberek társadalmi részvételének elősegítése", mégpedig többek között "az állampolgári részvételhez szükséges RADIKÁLIS tudás termelésével".

Udvarhelyi TesszaFotó: Szabó Gábor - Origo

Négy alaptevékenységük az oktatás, a kutatás, a stratégiai tervezés és könyvkiadás. A Közélet Iskolája, vagyis annak irodája fizikailag az Aurórában található, itt tartják legtöbb képzésüket. Abban az Aurórában, amely számos Soros-fiókszervezet részére biztosít irodát, és amelyet a józsefvárosi jegyző ideiglenesen be is záratott, mivel kábítószer-terjesztőket találtak a szórakozóhelyen.

Az Auróra biztosított teret egyébként a 2017-es józsefvárosi időközi képviselőválasztási kampánynak, amelyet szintén Udvarhelyi Tessza vezetett: itt zajlott az eredményváró, és a kampányértékelő is. Az Auróra hivatalos támogatói között ott van a Nyílt Társadalom Alapítvány, partnerei között pedig ott találjuk a Szivárvány Missziót, az Alternatíva Alapítványt és a Budapest Pride-ot is.

Saját bevallásuk szerint évek alatt rengeteg közélet iránt érdeklődő ember, civil szervezet és aktivista csoport vett részt a képzéseiken. A tavalyi évben nagyjából 1000 embert láttak vendégül 120 különböző szervezetből, és minden évben igyekeznek többeket bevonni. Általában havi két oktatási alkalmuk van különféle témákban, jelenleg összesen 15 féle programot kínálnak. Ezek az alkalmak egész hétvégések, teljesen nyitottak bárki számára és abszolút ingyenesek. Egy szervezet általában 1–2 embert delegál a képzésre, így mindig nagyon vegyes csoport jön össze, ahol a 20 éves együtt tud dolgozni a 60 évessel, a középosztálybeli a hajléktalan emberrel. A visszajelzések alapján mindenkinek nagyon felemelő egy ennyire sokszínű közösségben együttműködni."

A baloldali pártok fölött álló Soros-hálózat nagy erőkkel készült a 2022-es választási kampányra. A már kiképzett és kipróbált emberek most havonta tartanak képzéseket a tüntetések, a polgári engedetlenségek, illetve a törvénysértő cselekedetek mibenlétéről. A Pikó András által vezetett VIII. kerületből szervezték a 2022-es kampányra készülő csapatokat. Az „akció- és kampányszervezés" című képzés például arra készítette fel a részvevőket, hogy megtudják, milyen egy jó:

  • sajtótájékoztató,
  • flashmob,
  • performasz,
  • tüntetés.
Pikó András és Soros GyörgyForrás: MTI - AFP

Ez a felkészítő is olyanoknak szólt, akik érdeklődnek a „társadalmi igazságosságért, a valódi demokráciáért, a környezet védelméért, a helyi lakosok vagy munkavállalók jogaiért vagy bármely kisebbségi csoport érdekeiért dolgoznak. Előnyben részesülnek azok, akik maguk is valamelyik hátrányos helyzetű csoport tagjai."

Ezt a képzést is Pikó András kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza és Homoki Andrea tartotta. Homoki korábban történelmi ideológiai kérdésekben is exponálta magát. Az Eleven Emlékmű- az én történelmem önkéntes aktivistájaként tiltakozott a székesfehérvári Hóman Bálint szobor ellen. Érdekesség, hogy Hóman Bálint szobra ügyében még maga a korábbi amerikai elnök is megszólalt, tehát igazolódnak azok a felvetések, amelyek szerint az itthoni Soros-hálózat erős amerikai segítséget is remélhet.

Bár sajtóhírek szerint a Fidesz jelöltje, Gondos Judit kétharmados győzelmet aratott baloldali ellenfele felett a VIII. kerület időközi önkormányzati választásán a városrész 5. számú választókerületében, semmi jel nem utal arra, hogy ez megtörné a Közélet Iskolája lendületét.

A következő nagyszabású programjuk keretében, a Szerveződj! társasjátékban a résztvevők több körön keresztül különböző állampolgári szerveződések bőrébe bújhatnak, és minden körben egy újabb társadalmi ügyért állhatnak ki közösen.

Például meg akarjátok akadályozni, hogy a városi park helyére plázát építsenek vagy az LMBTQ+ emberek jogaiért küzdötök."

Elmondásuk szerint a játék történetmesélésen alapul, ezért "játék közben nyugodtan elengedhetitek a fantáziátokat és megvalósíthatjátok a legkreatívabb kampányt!"

"A játék során a résztvevők egy-egy alulról szerveződő csoport bőrébe bújva különböző ügyekért állnak ki és építenek köré érdekvédelmi kampányt kártyák segítségével. Az ügyek társadalmi kérdések széles skáláját fedik le a lakhatási jogoktól az egészséges és élhető környezethez való jogon át az LMBTQ+ közösség jogegyenlőségéig."

Gyuri bácsi követőit a Józsefvárosban tehát szemlátomást még két hatalmas politikai pofon sem tudja megállítani. Ahogy korábban fogalmaztak: „Ha a civil csoportoddal tervezed, hogy indulnátok a választásokon először vagy újra, esetleg (...) választásokon szeretnél alulról jövő kampány szervezni, itt a lehetőség!" – írták, nem titkolt szándékkal a szervezők.

A fenti és jövőbeni képzések leiratait, programjait olvasva teljesen érthetetlen, hogy egy civilként öndefiniált szervezet miért tart ennyi politikai jellegű képzést, hacsak nem azért, mert permanensen Pikóék és a baloldal mellett aktív politikai kampányt szeretne folytatni.