Nemzeti érdek a rezsicsökkentés fenntartása - mondta napirend előtti felszólalásában Németh Szilárd, a Fidesz képviselője hétfőn az Országgyűlés ülésén. Szóba került még a 2023-as költségvetés és az útépítések is. 

Európában már évek óta a magyar rezsiárak a legkedvezőbbek - mondta Németh Szilárd napirend előtt. A Fidesz országgyűlési képviselője közölte, mi sem tudjuk teljesen kivonni magunkat a háború és az elhibázott brüsszeli politika hatásai alól. Azok támadják a rezsicsökkentést, akik elszabadították 2002-2010 között az energiaárakat, Gyurcsány és Bajnai teljesen kiszolgáltatta az embereket a nemzetközi cégeknek - tette hozzá. Nemzeti érdek a rezsicsökkentés fenntartása. 

A lakosság és 100 ezer kisvállalkozó számára is fenntartjuk a rezsicsökkentést - mondta válaszában Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára. 

A baloldal és a valóság

A baloldal teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal a 2023-as költségvetési vita során - mondta Nacsa Lőrinc napirend előtt. A KDNP képviselője szerint a baloldal megszorításokról beszélt, miközben Gyurcsány idején voltak a valódi megszorítások, míg 2010 óta megszűntek a megszorítások. A 2023-as büdzsé megőrzi a családtámogatásokat, és 450 milliárd forinttal több jut erre a területre.   

Az elhangzottakra Menczer Tamás azt válaszolta, hogy a 2023-as büdzsé a rezsi- és honvédelem költségvetése lesz. Április 3-án igent mondtak a választók a rezsicsökkentésre, és nemet a rezsicsökkentés eltörlésére - tette hozzá. 

Marad a rezsicsökkentés 2023-ban isForrás: MTI/Oláh Tibor

A baloldal továbbra is ellenzi az árstopokat

Ha azt mondja, hogy a kormány és a parlament törvénytelen, akkor mit keresnek itt, és miért indultak a választáson? - tette fel a kérdést Dömötör Csaba Sebián-Petrovszki Lászlónak (DK). Az uniós tagság mellett állunk, ráadásul az Önök szövetségese, a Jobbik kampányolt egyedül az EU-tagság ellen - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Szólt arról is, hogy a háborús infláció ellen négy árstopot vezetett be a kormány, júliusban nyugdíjemelés lesz, és érvényben van a 480 forintos rögzített benzinár. Mindezzel párhuzamosan a baloldal az összes előbb bemutatott intézkedést támadta.  

Dömötör kijelentette, az egész baloldal rácsatlakozott a globális minimumadó melletti kampányba, és ez azt jelenti, hogy duplájára kéne emelni egyes cégek adóját, tehát munkahelyek százezreit veszélyeztetnék. Önök a magyar és külföldi érdekek közül mindig a másodikat választják.  

Gyurcsányék több százezer munkahelyet sodornának veszélybeForrás: MTI/Illyés Tibor

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Paks ügyében is minden információt megad, és betartja a jogszabályokat - mondta Menczer Tamás Keresztes László Lóránt (LMP) napirend előtti felszólalására. Az Ön mostani felszólalása burkoltan a rezsicsökkentést támadta, mert Paks jelenti a biztonságos és környezetbarát energiatermelést. Ha nincsen Paks, akkor 22 ezer forinttal nőne havi szinten a családok villanyszámlája - tette hozzá az államtitkár. Már Brüsszelben is felismerték, hogy a nukleáris beruházások a fenntarthatóságot segítik. 2029-2030-ra készülhetnek el az új paksi blokkok - mondta Menczer. 

Az LMP ismételten az új paksi blokkok felépítését támadtaForrás: AFP/Kisbenedek Attila

Magyarország jogállam, és a baloldal példátlan hazai és nemzetközi ellenőrzés mellett vett részt a választásokon, ezért ne legyenek kishitűek - mondta Fürjes Balázs Mellár Tamás (Párbeszéd) felszólalására. Ezeréves magyar hagyományt támadnak azzal, hogy ellenzik a vármegyéket - tette hozzá a Miniszterelnökség államtitkára. Önök most a kommunisták álláspontján vannak, akik eltörölték a vármegyéket és a főispánt.  

Még rengeteg tennivaló van, hogy minden vágyott gyermek megszülessen - mondta Vitályos Eszter Dúró Dóra (Mi Hazánk) felszólalására. A Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a kormány legfőbb feladata a családok védelme, és így a jövőben is folytatódik a meglévő családtámogatási rendszer fenntartása, valamint hogy a gyermeket vállalók ne éljenek rosszabbul, mint azok, akik nem vállaltak gyereket.  

A kormány fenntartja a jelenlegi családtámogatási rendszertForrás: Getty Images/iStockphoto/Drazen_Zigic

Minden bizonnyal nem tudja, hogy a költségvetésnek van egy részletes vitája, és akkor kell beszélnie a módosító javaslatairól - így reagált Tállai András Vajda Zoltán (MSZP) felszólalására. A 2023-as költségvetés békét és biztonságot ad Magyarországnak - tette hozzá a Pénzügyminisztérium államtitkára. 

Három éve, mióta nem Tarlós István vezeti a fővárost, valóban elöntötte a mocsok és a szemét Budapestet, tehát egyetértek Önnel, de ezt a felszólalást Karácsony Gergelynek kellett volna elmondania - így válaszolt Fürjes Balázs Tompos Márton (Momentum) felszólalására. Az Önök kérésére sem fogunk adóemelést támogatni, valamint a főváros eladósítását sem, a szükséges pénzeszközök a rendelkezésükre állnak a város működtetésére - tette hozzá. 

Hamarosan mindegyik megyeszékhely elérhető lesz gyorsforgalmi útonForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az elmúlt években nagyon sok útfejlesztés valósult meg, és hamarosan mindegyik megyeszékhely elérhető lesz gyorsforgalmi úton - mondta Dömötör Csaba Lukács László György (Jobbik) felszólalására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a budapesti közlekedési káoszhoz nagyban hozzájárul, hogy a beruházások között semmilyen összehangoltság sincs. Mi a közös a Jobbikban és a vármegyékben? - tette fel a kérdést Dömötör. Majd ezt válaszolta erre, hogy mindkettőt a kommunisták tették tönkre.