Üresen áll a ház a Jókai utcában, Budapesten, amelynek a tetőszerkezete hétfőn leszakadt. Az ott lakóknak el kellett hagyniuk az otthonukat. A házat most rendőrök őrzik, oda kizárólag a szakemberek mehetnek be. A balesetben négy ember sérült meg, a legsúlyosabban a Budapesti Operettszínház egyik táncművésze, egy fiatal nő. Ő súlyos gerinc-, és koponyasérüléssel került kórházba, életveszélyes állapotban. Egyelőre nem az a kérdés, hogy színpadra tud-e még lépni, hanem hogy tud-e majd járni.

Vigyázat, omlásveszély! - ez a tábla került ki a Jókai utcában annak a háznak a közelébe, amelynek a tetőszerkezete leszakadt.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha nincs a néhány centis tábla, akkor sem kerülhetné el az emberek figyelmét, hogy itt nincsenek biztonságban. A több tonnányi lezúdult törmelék jelentős része még a járdán, illetve az úton hever. Ahogy több összeroncsolódott autó is ugyanott áll, ahol a tulajdonosai hagyták.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

Az én kocsim is a romok alá került. Arra várok az egész családommal, hogy kivontassák. Persze használhatatlan, de benne vannak az értékeink- mondta az egyik kocsi tulajdonosa, egy nő az Origónak.

A nő autóján kívül másik négy is összetört. Nagy valószínűséggel mind totálkáros. 

A házat, amelynek a teteje leszakadt, ki kellett üríteni, mindenkinek el kellett hagynia az otthonát, a rendőrség őrzi az épületet - tudtuk meg a rendőrség szóvivőjétől. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Csécsi Soma megkeresésünkre azt is elmondta, hogy összesen 31 tanút hallgattak ki, köztük a balesetben megsérült emberek közül kettőt. 

A balesetben összesen négyen sérültek meg, egy nő súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba. Ő a Budapesti Operettszínház táncművésze. 

A Jókai utcai ház az Ó utcából fotózvaFotó: Polyák Attila - Origo

Győrfi Pál, a mentősök kommunikációs vezetője a baleset után elmondta, hogy a fiatal nő

KOPONYASÉRÜLÉST, GERINCSÉRÜLÉST ÉS BELSŐ SÉRÜLÉSEKET SZENVEDETT.

A fiatal táncművész pont a ház előtt sétált el, amikor a tetőszerkezete leszakadt. 

"Sétáltunk, amikor egy nagy robajra lettünk figyelmesek a kordonok mellett. Először azt hittük, hogy az építkezésen történik valami, de amikor felnéztünk, láttuk, hogy szakad le egy egész emelet. Elkezdtünk kézen fogva szaladni, de sajnos a párom, Niki a törmelék alá került – mondta a Blikknek a súlyosan megsérült lány párja, Benjámin.

A férfi azt is hozzátette, hogy a baleset után percekig nem látott semmit a hatalmas porfelhő miatt.

Kiabáltam neki, szólítgattam, de sajnos nem érkezett válasz. Végül megláttam, a törmelék alatt feküdt eszméletlenül.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrök a sérültek mellett 23, az építkezésen dolgozó munkást is kihallgattak, majd foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indítottak nyomozást. Hogy ki, miben és miért hibázott, egyelőre nem lehet tudni, szakértőket fognak kirendelni, többek között építész-statikus szakértőt és orvos szakértőt.

Azt tudjuk például, hogy néhány hete tűz volt a tetőtérben, amelynek eloltásához rengeteg víz kellett. Kérdés, ezután elvégezték-e a megfelelő statikai vizsgálatokat, mielőtt folytatták a munkát. Az is kérdés, miért nem volt semmilyen gyalogosokat védő tető - és szabályos-e, hogy nem volt.

 „Minden munkavégzést, így az építőipari munkálatokat is meg kell hogy előzze egy kockázatfelmérés. Azt kell felmérni, hogy milyen lehetséges veszélyektől szükséges megóvni a munkásokat és a közelben lévőket. Egy homlokzatvizsgálatnál azt is meg kellett vizsgálni, hogy fennáll-e az omlásveszély. Hogy ki kell-e alakítani egy védőtetőt, amely a kisebb tárgyak leesése ellen védhet. Itt azonban még ez sem lett volna elég a következmények alapján. Amikor egy építőipari munkánál, felújításnál fennáll a lehetősége a közelben tartózkodók veszélyeztetésének, a terület elkerítése, a forgalom elterelése is indokolt lehet a helyszínen – mondja a Magyar Munkavédelmi Akadémia egyik alapítója.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Földházi Ákos szerint a munkavédelmi hatóság már biztosan tud az ügyről. Ilyenkor az ő szakembereik is kimennek a helyszínre, és hasonlóan, mint a rendőrök felmérik, hogy milyen munka folyt ott, ki volt a munkavezető, illetve ki milyen munkát végzett. Ez azért fontos, hogy később meg lehessen állapítani, hogy a munkavédelmi kötelezettségek kit terhelhetnek.

„Ha több munkáltató egy helyen dolgozik, akkor a munkavégzést össze kell hangolni. Egy felelőse kell, hogy legyen a tevékenységek összehangolásának.

Ha jól meg tudja határozni, hogy ki és miben hibázott, akkor nem csak egy céget, hanem egy adott személyt is megbírságolhat" - teszi hozzá.

A szakember szerint az, hogy a balesetnek súlyos sérültje is van, magát a vizsgálatot nem befolyásolja.

Ha csupán egy ellenőrzés történik, és a szakemberek észrevesznek valamilyen hiányosságot vagy mulasztást, ugyanolyan részletességgel tárják fel a hibákat. Igaz, ha baleset történik, akkor hosszabb az az idő, amit a munkavédelmi hatóság azzal tölthet, hogy a vizsgálatot lefolytassa, erre lehetőséget ad a törvény – mondja a szakember.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrség a baleset után egy külön nyomozócsoportot állított fel, amely a történteket vizsgálja.