A háborús infláció és a brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt egy újfajta teherviselésben mindenkinek részt kell vennie, így a pártoknak és a frakcióknak is - minderről Kocsis Máté beszélt kedden az Országgyűlésben a frakciófinanszírozási szabályok átalakításáról szóló vitában. 

Kocsis Máté elmondta, hogy a szomszédban kitört háború miatt lett szükséges a rezsivédelmi és a honvédelmi alap létrehozására az eddigi gazdasági eredmények megóvása miatt. A háborús infláció és a brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt egy újfajta teherviselésben mindenkinek részt kell vennie, így a pártoknak és a frakcióknak is - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője. 

Kocsis Máté: A pártoknak is részt kell venniük a közös teherviselésbenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szólt arról is, hogyha a jelenlegi szabályok mellett működne tovább az országgyűlés, akkor is 3-3 milliárd forinttal kerülne többe a baloldal és a jobboldal. A javaslat értelmében hárommilliárd forintot vonnak el a baloldaltól, míg kétmilliárdot a jobboldaltól. Eddig az volt, hogy egy ellenzéki képviselő 1,6 szor többe került mint egy kormánypárti a frakció képviselője. Mostantól kezdve is többe kerül majd egy baloldali képviselő, de módosulnak az arányok - mondta a Fidesz frakcióvezetője. A támogatottsági arányok azzal ugrottak meg, hogy a baloldali pártok hat frakciót alakítottak, miközben négy önállóan be sem jutna a parlamentbe. 

Kocsis Máté kifejtette, hogy az új számítási mód révén a választók akarata is jobban érvényesül majd. A választók nem frakcióalakításra szavaztak, hanem listákra. Mindenkinek részt kell vennie a közös teherviselében, hogy a magyar emberek terhei csökkenjenek - mondta a politikus.

A kormány támogatja a javaslatot

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára jelezte, hogy a kormány támogatja a törvényjavaslatot és annak céljait. 

Zsigó Róbert, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a parlament és a frakciók működési költségeit csökkenteni kell a mostani háborús inflációs helyzetben. Kijelentette, hogy a baloldalt csak a hatalom és a pénz érdekli, ezért trükköztek a frakciók létrehozásával.

Zsigó Róbert: A súlyos aránytalanságokat módosítja a javaslatForrás: MTI/Kiss Dániel

A frakciók finanszírozása kapcsán jelenleg súlyos aránytalanságok vannak, mivel a korábbi ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő többet keres, mint a korábbi ciklusban. 

Miköben a baloldal áprilisban 800 ezer szavazatot vesztett, addig 3 milliárd forinttal többet keresne, mint a korábbi ciklusban - mondta Zsigó. Ez teljesen igazságtalan főleg a mostani háborús inflációs helyzetben - tette hozzá. A javaslat egy új komplex számítást vezet be, és ennek révén igazságosabb lesz a támogatási rendszer, de még így is több jut majd az ellenzéki képvisleőknek - mondta Zsigó.

Gyurcsányék ezt sem támogatják

Arató Gergely, gyurcsányista képviselő támadást indított a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítása kapcsán. Szerinte nem jó az európai parlamenti szisztéma átvétele. Arató szerint a Fidesz erőltette a baloldalra azt, hogy közösen induljon a választáson. Végül a gyurcsányista képvisleő közölte, nem szavazzák meg a közös teherviselést biztosító javaslatot. 

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka a joggal való visszaélésnek nevezte a Gyurcsány vezette baloldal azon lépését, ahogyan hat frakcióba osztódtak. Az uniós integráció mélyítésének tartja, hogy a vagyonnyilatkozati rendszerben átveszik az európai parlamenti szabályokat. 

Hollik István, a KDNP képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogyha a Gyurcsány-párt számára elfogadhatatlan az európai parlamenti vagyonnyilatkozati szabályozás, akkor Dobrev Klára, miért nem szólalt fel az ellen még európai parlamenti alelnökként. 

A Gyurcsány-tagozatos Jobbik sem támogatja, hogy a közös teherviselés keretében a pártok is részt vegyenek.