Hőségriadó: már életveszélyes a kánikula

Kánikula, meleg, hőség, hőségriadó, víz, magas hőmérséklet, forróság, időjárás, 2022.06.30. szökőkút,
Vágólapra másolva!
Napok óta tart a kánikula az egész országban, az emberek szervezetét nagyon megviseli az elképesztő hőség. Elsősorban a krónikus betegek, az idősek és a gyerekek vannak veszélyben, de mindenkinek nagyon óvatosnak kell lenni. Még a hűsöléssel is. Például egy medencébe ugrás is okozhat tragédiát, ha felhevült testtel megyünk be. Ebben az időszakban sokkal nagyobb az esélye az infarktusnak, a trombózisnak, rengeteg ilyenkor a rosszullét. Sokat kell inni, mondják a szakemberek, de nem mindegy mit. A cukros italok, a sör, de még a kávé is okozhat kiszáradást. 
Vágólapra másolva!

36 és 38 fokos kánikula van ma is egész nap. És ennél sokkal hidegebb este sem várható. Ráadásul bizonyos helyeken, a belvárosban, ahol az aszfalt felmelegszik, ennél melegebb, akár 50 fok is lehet.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Egy napon hagyott autóban pedig akár 60-70 fok is. Sokszor elindulni is lehetetlen ilyenkor. Akinek nem kell kocsiba ülnie, az árnyékban próbálja átvészelni a szinte elviselhetetlen hőséget.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ez a hőség, az akár 40 fok, rövidtávon is nagyon megterhelő az emberi szervezetnek.

– mondja a Meteo Klinika igazgatója.

Pintér Ferenc szerint további veszélyforrást jelent, hogy napok óta tart, a maihoz hasonló kánikula. A szakember azt mondja, egy minimális enyhülés várható a következő napokban, ez azonban hidegfronttal jár, amely szintén lehet rossz hatással a szervezetre, ráadásul a jövő hét elejére visszatérhet a kánikula.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„Mindenkinek a szervezete ki van merülve. Minden körülmények között, ahogy csak tudunk védekezni kell. Nem szabad napra menni reggel kilenc és délután öt óra között. Ebben az időszakban ugyanis plusz hőterhelésnek vagyunk kitéve, amit a szervezet nem tud elviselni.

Pintér Ferenc azt is hozzáteszi,

ebben az időszakban magas az infarktus, és a trombózis veszélye, rengeteg a rosszullét.

„Folyamatosan keresni kell a hűtés lehetőségét, nedves törölközőt tenni a nyakunkba, vizes rongyot a fejünkre vagy lelocsolni a lábunkat.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha pedig muszáj kimennünk a szabadba, érdemes azt megszakítani legalább fél órára, és bemenni egy hűvös, klimatizált helyre" – teszi hozzá.

Egy férfi a nyugati pályaudvarnál, miközben a villamosra várt, azt mondta, ő úgy védekezik a hőség ellen, hogy megpróbál minél több vizet inni, és a legmelegebb órákban kerüli a napot.

– mondja, majd hozzáteszi, hogy egy ventilátort mindenképpen be fognak szerezni.

Csakhogy nem mindegy, hogy mit iszunk.

– mondja az általunk megkérdezett háziorvos.

Jelinek Benjamin szerint az is nagyon fontos, ha vízközelbe értünk, ne gázoljunk bele azonnal, és főleg ne hirtelen.

„A kánikulában felfrissülni mennek az emberek a strandra. Azonban ennek is rengeteg veszélye van. Például, ha foci, strandröplabda vagy edzés után megyünk be a vízbe, az átlagosnál jobban felhevült szervezettel, a hirtelen hőmérséklet-változás szívritmus zavart válthat ki, vagy akár szívleállást" – mondja.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jelinek Benjamin azt is mondja, a veszélyt fokozza, ha valaki mindezt egyedül teszi. Ha ugyanis elmerül a vízben, esélye sincs arra, hogy segítséget kapjon.

„A tavak és a folyók különösen veszélyesek lehetnek, nem tudjuk ugyanis, hogy hol milyen mély a víz.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

De ugyanilyen pánikhelyzetet jelenthet a szakember szerint az, ha szintén egy két méternél mélyebb részen esik bele a vízbe a gumicsónakról.

„Attól is kifejezetten óvnék mindenkit, hogy olyan helyen ugorjon bele a vízbe, amelyet nem ismer. Itt pont az előbb említett ellentéte jelent óriási veszélyt, vagyis amikor túl sekély a víz.

A nagy melegben az ételek sokkal hamarabb romlanak meg, egyáltalán nem mindegy, hogy azokat hol, és hogyan tároljuk. Pont ezért Jelinek Benjamin szerint ilyenkor sokkal gyakrabban fordulnak elő gyomorbélrendszeri megbetegedések.

„ Az autó is egy nagyon komoly veszélyforrás.

Azt szoktam mondani, mi van, ha amikor egy pillanatra kiugrom, mondjuk egy fagyiért, történik valami, elesek, rosszul leszek, és nem tudok visszamenni, vagy akár csak szólni, hogy a kocsiban maradt a gyerek?! De a lakásában magára hagyott idős emberek is komoly veszélyben lehetnek, ha nem isznak eleget, ki is száradhatnak. Ha a környezetünkben látunk zavart, idős embert, gondolni kell erre is" - teszi hozzá.

Az emberek persze tudják, hogy a mostani kánikula egyáltalán nem veszélytelen. Egy idős férfi vásárlásból tartott hazafelé a húzós bevásárlókocsijával. Elmondása szerint nap közben már nem is megy ki a lakásból.

– mondta a férfi.

Azt mondja, nincs klímája, de a lakásában így is 10 fokkal hűvösebb van, mint kint, ami neki elég.

Fotó: Koncz Márton - Origo

„Elmúltam 75 éves, de edzésben tartom magam és odafigyelek az étkezésemre is, szerintem ez nagyon fontos. Aki fitt, az a hőséget is jobban viseli" - teszi hozzá.

Egy fiatal lány abban a szerencsés helyzetben van, hogy klímájuk és medencéjük is van otthon.

„Van otthon medencénk, abba bele szoktam menni, ha nagyon meleg van, akkor az jól tud esni. A házban klíma is van, szóval ha otthon vagyok, akkor azért ki lehet bírni" – mondta a lány, aki egyébként sokkal több vizet iszik meg ilyenkor, mint általában, és próbál mindig árnyékban lenni.

Szerinte máshogyan nem is igazán lehetséges védekezni a kánikula ellen.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Szabadság térnél lévő szökőkútnál most is sok a turista, sok fiatal pedig le is hűtötte magát a vízben, igaz, végül a legtöbben csak a kezüket tették bele, így próbálták meg magukat lehűteni egy kicsit. A leggyakoribb azonban az, hogy többször átszaladnak a vízoszlopokon.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy anyuka a közeli játszótéren hintáztatta a lányát. Szerinte nincs baj azzal, hogy a szülők engedik játszani a gyereküket ennél a szökőkútnál.

„Én is meg szoktam engedni neki, hogy ott játsszon, nem régen jöttünk el onnan.

– mondja, miközben gyorsan hozzáteszi, hogy mielőtt elindultak, vastagon bekente a lányát naptejjel, nehogy leégjen, valamint volt nála egy sapka is, amivel a fejét védi a kislánynak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A hőség a háziállatokat is megviseli, egy kutyát sétáltató férfi szerint az ő kutyája pár perc után már nagyon elfárad.

„Kevesebbet sétáltatom, mint egyébként, akkor is főleg reggel és este, de hát így is a séták végére nagyon elfárad."

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt is mondja, próbálja árnyékban, vagy füves részen sétáltatni a kutyáját, hogy ne égesse meg a lábait a forró beton. Tapasztalati szerint a környező éttermek teraszain tesznek ki vizet az állatoknak, így az ő kutyája is tud útközben több helyen is inni.

Egy másik gazda elmondása szerint az ő kutyája nagyon nehezen viseli a hőséget, ezért nap közben ő sem viszi le sétálni, csak korán reggel és este, amikor már nincs olyan meleg.

„Szoktam nézni a kamerán, hogy mit csinál otthon, szerencsére fekszik, alszik egész nap" – mondta a férfi, aki még a klímát és a tévét is bekapcsolva hagyja a kutyájának, hogy jól érezze magát, amíg ő nincs otthon.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„A parkban, ahova mindig járunk sétálni, az egyik nyilvános kúthoz tette ki egy kutyatálat, szóval ha esetleg séta közben megszomjazna, akkor arra is van megoldás. De vannak olyan gazdák is, akik hoznak magukkal tálat és vizet is, ők sem bánják, ha más kutya beleiszik" – tette hozzá.