A Nemzetközi Újjászületési Alapítvány vezetője évtizedek óta kiszolgálja Soros Györgyöt, minden kulcshelyre bejáratos, és ő sem a békén, hanem az oroszokkal szembeni teljes ellenálláson dolgozik az álcivil hadseregével - írja a Kontra. Korábbi cikkükben már részletesen írtak a Soros-birodalom ukrán zászlóshajójáról, a Nemzetközi Újjászületés Alapítványról (International Renaissance Foundation). Bemutatták, hogy Soros György ezen a szervezeten és más, szintén hozzá köthető NGO-kon keresztül hogyan telepedett rá már a Szovjetunió összeomlását követően az ukrán politikai és gazdasági életre és tartja azt folyamatosan a befolyása alatt. Arról is beszámoltak, hogy Soros összetűzésbe került Putyinnal, és hogyan bontakozott ki egyfajta hidegháborús helyzet az USA és Oroszország között az Európába történő gázszállítás feletti rendelkezés miatt.

A Kontra újabb cikkében a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány vezetőjéről Oleksandr Sasushko-ról írnak, aki olyan erősen kötődik a Soros-családhoz, hogy nemrégiben vele illusztrálta Soros György és Alexander Soros, hogy nem vonulnak ki Ukrajnából. Sasushko nem csak a fő Soros alapítvány vezetője Ukrajnában, de egy másik kutatással és lobbival foglalkozó, a NATO-tól az ukrán Külügyminisztériumig, mindenhova erős kapcsolatrendszerrel rendelkező szervezetben, az Euro-atlanti Együttműködési Intézetben (Institute for Euro-Atlantic Cooperation) is kutatási igazgató. Hozzáteszik: 

nem meglepő módon Soros legfőbb ukrán embere sem a békén dolgozik, sőt több helyen azt nyilatkozta, hogy "egyfajta civil frontvonalat" hozott létre a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány vezetésével.

A Kontra megemlíti, hogy Sasushko demokrácia és emberi jogi felfogásáról sokat elárul, hogy a magyar kisebbséget sújtó oktatási törvényről úgy nyilatkozott, hogy

ez igazából jó is a kisebbségnek. Mivel szerinte így jobban tudnak majd érvényesülni Ukrajnában, egységesül a társadalom, és mindez hozzájárul majd a kisebbségek szegregációjának megszüntetéséhez.

Oleksandr Sasushko, az ukrán álcivil hálózat egyik, ha nem a legerősebb embere

A Kontra szerint

a Soros-féle táplálékláncon belüli komoly jelentőségét jól mutatja, hogy június elején, amikor a Soros-család – George és Alexander Soros – demonstrálni akarta az Ukrajna melletti teljes kiállását, akkor Sasushkóval hármasban készítettek képet.

Forrás: Twitter

A kép mellé Alexander Soros színpadiasan kinyilatkoztatta, hogy

soha nem fogjuk elhagyni Ukrajnát és az ott több mint 30 éve végzett munkát.

Oleksandr Sasushko a Kirovogradi Állami Egyetemen tanult történelmet, majd filozófiából doktorált a Tudományok Nemzeti Akadémiáján. A LinkedIN-oldala szerint 2011 óta a Nemzetközi Újjászületési Alapítvány kuratóriumának elnöke, vagyis elég régi motoros az ukrán álcivil világban.
Ezzel párhuzamosan pedig kutatási igazgató a kijevi központú Euro-atlanti Együttműködési Intézetben (Institute for Euro-Atlantic Cooperation).

Forrás: Kontra

Utóbbi szervezetet 2001-ben alapították, és nem titkolt célja az volt, hogy

kutatási és érdekképviseleti projekteket folytassanak a liberális demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében Ukrajnában.

Hosszú távú céljuk pedig Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásának előmozdítása, és nem is titkolják, hogy a szervezetük képviselői mindenhol ott vannak, többek között a Külügyminisztérium háttérintézményében, valamint az EU-Ukrajna Együttműködési Bizottságban is. A Kontra hangsúlyozza, hogy

ezek után nem lepődünk meg azon sem, hogy a szervezet persze olyan partnerekkel büszkélkednek, mint a Nemzetközi Újjászületési Alapítvány, vagyis elég belterjes az ukrán Soros-birodalom is, hiszen mindkettő élén a fentebb említett Sasushko ül.

Felidézik, hogy Sasushko a Tűzfalcsoport által felidézett Devex-cikkben nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a helyi Soros-alapítvánnyal egyfajta civil frontvonalat hozott létre. Azt is elmondja, hogy Sasushko és az IRF más munkatársai már az orosz inváziót megelőző hetekben csendben összegyűjtötték a számítógépes szervereket, alapvető dokumentumokat és technikai felszereléseket a szervezet kijevi központjából. Emellett pedig támogatásokat is nyújtottak a CARE Németországgal együttműködve.

Sasushko fogja össze a teljes álcivil háttérbirodalmat Ukrajnában. Erről a munkáról maga is beszámolt, nem is akárhol, hanem éppen az Open Society közös honlapján.

A Kontra azt írja, hogy írásában

természetesen mindenért Putyint hibáztatta, és igyekezett magát hatalmas hazafinak beállítani, holott az általa képviselt amerikai spekuláns mindig a saját érdekei szerint cselekszik, és sokkal fontosabb számára Putyin legyőzése, mint Ukrajna nemzeti érdeke.

Az ukrán oktatási törvényt pártolta

Kifejtik, hogy a Project Syndicate oldalra írt 2017-es írásában kifejtette, hogy miért is jó az ukrán oktatási törvény a nemzeti kisebbségek, így például a kárpátaljai magyarok számára.

És azt is hozzátette, hogy szerinte csak Szijjártó Péter torzította el a törvény valódi értelmét.

Sasushko tehát rezzenéstelen arccal írta le azt a hazugságot, hogy igazából jó a nemzeti kisebbségek, így a magyarok számára az, hogy nem tanulhatnak az anyanyelvükön már a középiskolában sem, mivel

így jobban tudnak majd érvényesülni Ukrajnában, egységesül a társadalom, és mindez hozzájárul majd a kisebbségek szegregációjának megszüntetéséhez.

A Kontra szerint valójában azonban mindez nem jelent mást, mint hogy szerzett jogot vett el Ukrajna a magyaroktól, és hogy amit Sasushko a szegregáció megszüntetésének nevez, az valójában szándékos asszimiláció, ami nemzetközi egyezményekben tiltott tevékenység.