Három férfi 2009 elején kirabolt egy ékszerboltot Kiskunlacházán, majd egy másik ékszerüzletben és egy pénzváltóban is próbálkoztak, de egyik helyen sem jártak sikerrel. A banda két tagja a napokban, 13 és fél évvel később feladta magát a rendőrségen, társukat már korábban elfogták.

2009. január 16-án reggel két maszkos, csuklyát viselő férfi lépett be egy kiskunlacházi ékszerüzletbe. Míg egyikük fegyvert fogott az eladóra, a másik pénzt és ékszereket szedett össze.

  15,3 milliót zsákmányoltak.

A rendőrök már akkor rájöttek, hogy a rablók egy háromajtós, acélkék autóval menekültek el és volt egy rendszámtöredékük is, mésem sikerült akkor sem az autót, sem a bűnbanda tagjait megtalálni. Egy évvel később felfüggesztették a nyomozást, de tavaly nyáron leporolták az aktát, mert olyasmit tudtak meg, ami alapján a rablók nyomába indulhattak. Nagyjából egy évvel később már annyi információt gyűjtöttek össze, hogy az egyik rabló elfogását is megtervezhették.

A fegyverrel fenyegetőző férfit június 21-én fogták el Szigetszentmiklóson.

A most 45 éves M. Károlyt kihallgatták. Nem tett vallomást és a kérdésekre sem válaszolt. A bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét. Elfogásáról videó készült:

Két, szökésben lévő társa ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. Hiába keresték őket, de nem sikerült a nyomukra bukkanni.

Amikor a két férfi megtudta, hogy körözést adtak ki ellenük, június 29-én feladták magukat.

A nyomozók fejében összállt a kép. M. Károly, C. Miklós és a sofőrként nekik segítő Sz. János 2009. január 16-án rabolta ki a kiskunlacházi ékszerboltot. C. Miklós és M. Károly máshol és máskor is rabolt vagy tervezte a rablást.

2009 februárjában egy tatabányai pénzváltót akartak kirabolni, de egy áramszünet miatt ez nem sikerült. Másnap visszamentek és fegyverekkel kényszerítették arra az eladót, hogy adja oda a trezor kulcsát. A tévesen megadott kód miatt nem tudták kinyitni, ezért üres kézzel távoztak. Amikor a meneküléshez használt lopott autóval megálltak, teleszórták borssal és otthagyták. Még ugyanebben a hónapban egy dabasi ékszerüzletet is feltérképeztek, de az eladónak gyanús lett a viselkedésük, ezért leírt róluk és a kocsijukról pár fontos információt. Emiatt oda már nem mentek vissza.

illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Az egyik kiskunhalasi ékszerboltot 2009 márciusában akarták kirabolni. Ez azért nem sikerült nekik, mert lebuktak. A temető közelében parkoló autójukat meglátták a rendőrök, és a rablás előtti utolsó pillanatokban egyszerűen elfogták őket. A kocsijukban találtak hangtompítós fegyvert, lőszereket, maszkokat, szövetkesztyűt és sok borsot, amit ezúttal is magukkal vittek.

A tatabányai rablási kísérlet és a kiskunhalasi rablás előkészülete miatt indult ügyben jogerős ítélet született már. A dabasi ékszerbolt kirablásának előkészülete viszont már elévült, így a rendőrök a kiskunlacházi fegyveres rablás miatt indítottak nyomozást. Ezzel gyanúsították meg a magukat feladó szigethalmi, illetve szigetcsépi férfiakat. A rendőrség javaslatára a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletüket, nyomkövetőt kell hordaniuk.