Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombat éjszaka záporokra, zivatarokra lehet számítani, de vasárnap újra visszatér a száraz, meleg idő.

A Kelet-európai-síkság felett anticiklon helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé kevés a felhő, napos, száraz idő a jellemző.

Ugyancsak magasnyomás alakítja Nyugat-Európa és a mediterrán térség időjárását is, utóbbi helyen többfelé kánikulai meleg van.

A Norvég-tengertől a Baltikumon át a Kárpátokig hidegfront húzódik, amely mentén több a felhő, és záporok, zivatarok is kialakulnak. A front hőmérsékleti választóvonal is: attól keletre meleg légtömeg helyezkedik el a sarkkörtől hazánkon át egészen a Földközi-tengerig, ami miatt ezeken a helyeken jóval melegebb van a szokásosnál. A front mögött viszont hűvösebb légtömeg tört be Nyugat-Európába, a ciklon hátoldalán a Brit-szigeteken záporok is előfordulnak.

Szombaton elsősorban hazánk keleti területei fölé váltakozó nedvességtartalmú, labilis levegő érkezik, amely kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához, vasárnap azonban már az ország döntő részének időjárását száraz, meleg levegő alakítja.

Szombaton nagyjából a Dunakanyar-Szeged vonaltól keletre többfelé erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés és szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, néhol akár felhőszakadással. Másutt általában kevés felhő zavarja a napsütést, csapadék nem valószínű.

Éjjel többnyire derült idő várható, de az ország keleti felén még lehetnek erősebben felhős körzetek, illetve időszakok, a záporok azonban ott is megszűnnek.

IllusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Általában száraz idő lesz. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Az északnyugati szél éjszakára mindenütt mérséklődik, majd vasárnap helyenként megélénkül az északi szél. Erős vagy viharos lökés csak zivatar térségében lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 22 fok között alakul, nyugaton mérhetik az alacsonyabb, keleten a magasabb értékeket.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 36 fok között valószínű.

Szombat délután az Országos Meteorológiai Szolgálat egy videót töltött fel, amiben elhangzott, hogy a péntek éjszaka érkezett hidegfront fokozatosan feloszlik és ismét szárazabb, afrikai eredetű léghullámok érik el a térséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy vasárnap az UV-sugárzás a nagyon erős, akár az extrém szintet is elérheti.

A jelenlegi - a meteorológus elmondása szerint bizonytalan - előrejelzés szerint 38-39 fokos maximumokkal hétfőn várható a tetőzés. Majd kedden záporokkal és zivatarokkal hidegfront érkezik, amely szerdán érheti el az alföldi térséget is.

Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.