A hidegfront hatására reggelre az ország nyugati felében felfrissült a levegő, de keleten, délkeleten tartja magát a hőség - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Az elmúlt napok kánikulája után érkezett egy kis felfrissülés. Keleten is több helyen alakultak ki zivatarok, estére a Dunántúlra is megérkezett a csapadék. A Balatonnál erős, néhol 90-100 kilométer/órás széllökések is követték a frontbetörést - közölték.

A meteorológiai szolgálat térképe alapján míg szombaton délelőtt az ország nyugati felében 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletet mértek, az ország keleti felében már ekkor többfelé 30 fok körüli értékek voltak.

Gyülekeznek a sötét felhők.Forrás: Shutterstock.com / John D Sirlin


Az előrejelzés szerint szombaton a csúcshőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32, keleten 31 és 37 fok között alakul. Késő estére 19 és 27 fok közé hűl le a levegő.


Több helyen adtak ki vörös és narancssárga riasztást.

Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Érdemes elkerülni a napfényt, ugyanis még mindig extra UV-B sugárzás van érvényben.
Továbbá az ország középső és keleti területein zivatarokra és felhőszakadásra is várható. A felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
A következő napokban várhatóan ismét melegszik a levegő, hétfőn 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet.
Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

A címlapi kép illusztráció!