Meghozta az eredményét az Otthonteremtési program: egy évtized alatt sikerült kevesebb mint a felére csökkenteni a túlzsúfolt lakásban élők számát Magyarországon - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A lap szombati számában megjelent cikkben az államtitkár az Eurostat adatai alapján ismertette,

a polgári kormányzás kezdetekor, 2010-ben a magyarok 47,2 százaléka élt túlzsúfolt lakásban, ez az arány mára 19 százalékra csökkent,

és ezzel az eredménnyel már nagyon közel került az ország az EU 17,5 százalékos átlagához.

Emlékeztetett: Magyarországon az elmúlt időszakban számos intézkedés javította a fiatalok és családosok lakhatási körülményeit:

népszerű a csok, amely új lakás vásárlásához és a meglevő otthon bővítéséhez is igénybe vehető, de segítséget jelent a babaváró támogatás, az illetékkedvezmények és a 3+3 milliós lakásfelújítási támogatás is.

Az építési engedélyek száma is radikálisan nőtt - tette hozzá.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte, a magyar adat javulása a harmadik legjobb eredmény az EU-ban. "Nálunk csak Szlovénia és Észtország javított többet. Számos más országot megelőztünk, többek között Lettországot, Lengyelországot és Horvátországot"- emelte ki.

Hozzátette, a kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakhatási körülmények folyamatosan javuljanak, az eddigi döntések eredményességét igazolják az Eurostat adatai is.

Az építési engedélyek száma is radikálisan nőttFotó: Kiss József - Origo

Emlékeztetett rá, az országgyűlési választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök is ígéretet tett arra, hogy a családtámogatások rendszerét bővíteni fogják, ha a jobboldali kormányzás folytatódik. Példaként említette, hogy a falusi csok nevű támogatási forma - ezzel azokon az ötezer fő alatti településeken élők otthonteremtését támogatják, ahol egyébként csökken a népesség - éppen most járt volna le, a kormány azonban december 31-ig meghosszabbította.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta ismét fókuszba kerültek a családoknak szánt juttatások,

hétfőn a miniszterelnök a parlamentben is kijelentette: megvédik a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést

- emlékeztetett Rétvári Bence.

A kormányoldal által benyújtott költségvetési tervezet jövőre 3200 milliárd forintot különít el a családtámogatásokra - idézte fel.

Arról is beszélt, hogy "a baloldali politikusok a bevezetésüktől kezdve kritizálták a családtámogatási rendszer elemeit".