Volt olyan hely ma, ahol 50 foknál is melegebb volt a tűző napon a szabadban. Óriási veszélyben vannak az idősek, a gyerekek, és elsősorban a krónikus betegek. Ebben a napok óta tartó kánikulában sokkal nagyobb az infarktus veszélye. De a balesetek száma is nőhet, ugyanis nő a sofőrök reakcióideje, és jóval agresszívebbek is lehetnek. Egy napon hagyott autóban akár 70 fok is lehet.

41 fok. Ennyit mutatott az a hőmérő, amelyet kollégánk a kertjében fotózott le. A fénykép egy árnyékos részen készült.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Major Kata - Origo

A városban több helyen ennél jóval melegebb volt a hőérzet. Az előbb már mutatott hőmérőt szándékosan olyan helyre tettük, ahol semmi sem védte a tűző naptól. 50 fokig van kalibrálva, annál többet nem képes mutatni. Ami egészen biztos, hogy a higanyszál eddig villámgyorsan felkúszott, ennél azonban minden bizonnyal még melegebb volt, így nem tudjuk pontosan megmondani, hogy hány fok lehetett. 

Fotó: Major Kata - Origo

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat 39 fokos meleget jósolt. Ráaádásul a kánikula napok óta tart, ami pedig nagyon megterheli az emberek szervezetét. Főleg a gyerekek, az idős emberek, és a krónikus betegek vannak óriási veszélyben. A kánikulában nő az infarktus veszélye. Komoly veszélyben vannak a szív és érrendszeri betegek is. De ebben a hőségben még egy egészséges ember is kiszáradhat rövid idő alatt, a szakemberek ilyenkor nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a folyadékpódlás.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Mindenki keresi a hűvösebb helyeket, de ennek is megvan a veszélye, ugyanis, ha olyan helyre megyünk, ahol van klíma, mondjuk egy bevásárlóközpont, ott akár a kintinél 20 fokkal is hűvösebb lehet, mint az utcán. Ez pedig könnyen légúti megbetegedéshez vezet. Aki teheti persze, annak azt ajánlják, hogy az elintézni valót halassza késő délutánra, vagy tegye azt meg kora reggel. Ha pedig sok időt tölt az utcán, álljon meg szünetet tartani, és húzódjon árnyékos helyre.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Egy kisgyerekes, fiatal anyuka, babakocsit tolva szenvedett a hőségtől a pesti belvárosban.

"Vagy kis sem mozdulunk otthonról, vagy ha igen, akkor igyekszünk minél többet árnyékban lenni. Mindig van nálunk víz, naptejet is szoktunk magunkra kenni. Otthon van klímánk, de nem szoktunk sokkal jobban lehűteni a lakást, mint ami kint van, mert ugye az sem egészséges

- mondta.

Egy fiatal, feketehajú nő azt mondta, ő is annyit iszik, amennyit csak bír. Jóval többet, mint az év többi részében. Főleg hideg gyümölcslevet.

"Otthon nincs klíma, a redőnyöket leengedjük napközben, hogy ne süssön be a nap, ne melegítse fel a lakást. Estére már ki szoktam nyitni az ablakokat, és valamikor a bejárati ajtót is, hogy egy kis kereszthuzat legyen.

Azt mondja, ha szabadságon lenne, akkor igyekezne minél többet vízparton lenni. Alkoholt egyébként nem nagyon iszik, ebben a hőségben meg egyáltalán nem.

"Úgy védekezünk a hőség ellen, ahogy csak lehet. Otthon van medencénk, az nagyon sokat segít, klíma viszont nincsen, de próbáljuk annyiszor szellőztetni a lakást, ahányszor csak lehet. Sokszor csinálunk kereszthuzatot. Ha nem ott vagyok, akkor amire lehetőség van. Árnyékban vagyok, és sok vizet iszom" - mondja egy férfi.

Ebben a hőségben mindenki türelmetlenebb. Ez fokozottan igaz a sofőrökre.

Lovas Károly vezetéstechnikai szakértő az Origónak elmondta, hogy ilyen hőségben a sofőröknek magukra, és a kocsijukra is figyelniük kell. Ha valaki a napon parkol, akkor nagyon felmelegszik az autó belül is, ami bágyadtságot okoz és nő a reakció idő. Ezen felül sokkal hamarabb kiszárad az ember, amit vezetés közben lehet, hogy nem vesz észre. Ilyenkor igyekeznie kell a sofőrnek javítania a komfortján. Ha van a kocsiban klíma, akkor azzal, ha nincsen, akkor letekert ablakkal kell szellőztetni.

Klímánál, amikor kint 36-38 fok van, akkor ne csináljunk a kocsiban 20-21-et, mert könnyen meg lehet fázni. A 25-26 fok is 10 fokkal kevesebb a kintinél

– mondja a szakember, majd hozzáteszi, hogy ez különösen akkor veszélyes, ha valaki például futár, és sokszor száll ki-be az autóba. Az ideális különbség a kinti és a kocsi belső hőmérséklete között 6-8 fok.

Hőségben sokkal nehezebb vezetni, ez hatványozottan igaz a budapesti dugókra (illusztráció)Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyon fontos, hogy az autósoknál mindig legyen egy palack víz, mert bármi történhet az utakon, inni pedig mindig kell a hőségben. Azok, akik kabriót vezetnek külön vigyázniuk kell, mert ők napszúrást is kaphatnak vezetés közben.

A kocsikra is figyelni kell a melegben, könnyen el tud tömődni a szellőzőrendszer elől, ami az első szélvédő alatt van. Például a fákról lehulló levelektől. Ha az a szélvédőrács eldugul, akkor a klímarendszer sem kap levegőt. Talán ennél is fontosabb a vízhűtő, ami elöl van a kocsiban, és szintén el tud tömődni.

„Ha valaki gyakran jár földúton, vagy poros, szöszös úton, akkor a vízhűtő is el tud tömődni. Sőt, ha erre a porra rá esik egy kis eső, akkor sár is lehet ott. Ez le tudja felezni a vízhűtő teljesítményét, ami miatt az autó motorja kaphat hőgutát" – mondja Lovas Károly. Ilyen esetben meg kell állni és megvárni, hogy lehűljön. Célszerű a vízhűtőt és a klímahűtőt kívülről letakarítani. Azoknál a kocsiknál, amikben van klíma onnan is lehet tudni, hogy baj van, ha az autó magától leállítja a klímát. Így próbálja meg védeni magát a rendszer a túlmelegedéstől.

A nagy meleg persze nem csak az embereket, az állatokat is nagyon megviseli.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 A kertben tartott állatoknál nagyon fontos, hogy legyen olyan helyük, ahol árnyék van, de jár a levegő. A talajnak olyannak kell lennie, ami nem forrósodik fel, vagy is a beton nem jó. Földes, füves rész kell nekik.

„Naponta többször kell nekik friss vizet adni. Ha lehet, akkor a kert több részére tegyünk ki tálban vizet, hogy ahogy mozog a nap, mindig árnyékban legyen egy" – mondja a Noé Állatotthon szóvivője, Schneider Kinga.

Azt is szokták ajánlani, hogy, ha lehet, akkor dézsában, vagy kisebb medencében csináljanak a kutyának pancsolót, amibe bele tud ülni, vagy feküdni. Lehetőség szerint korán reggel vagy késő este etessük meg a háziállatainkat, amikor az emésztéshez szükséges energia nem csap össze a hűtéshez szükségessel. A melegben a legyekkel is vigyázni kell, hogy kicsípjék a kutya fülét. Ételt se hagyjunk kint, mert azt is beköphetik a legyek, valamint meg is romlik.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Koncz Márton - Origo

Azoknál a kutyáknál, amik lakásban vannak tartva, azoknál is sok dologra figyelni kell. Ha van klíma, és nagyon lehűtik a lakást, akkor a hideg-meleg váltakozása az állatok szervezetét is megterheli, megfázhatnak, köhöghetnek.

Ahol nincsen klíma, ott is gondoskodni kell a megfelelő hőfokról. Lehet használni hűtőmatracot, amire rá tud feküdni, vagy engedjük be azokba a helyiségekbe, ahol hűvösebb a kő

– mondja Schneider Kinga.

A szóvivő elmondása szerint sokszor van baleset a nyitva hagyott ablakok miatt. Emiatt azt tanácsolja, hogy csak akkor hagyjuk nyitva ablakokat, ha biztos, hogy a kutya, vagy a macska nem tud kiugrani. A bukóra hagyott ablakoknál is beszorulhatnak az állatok, az erkélyek esetében pedig lehet kapni rácsot, ami megakadályozza, hogy az állat kiessen. A lakásban tartott állatoknál is nagyon fontos, hogy mindig legyen friss vizük.

Lehetőleg korán reggel és késő este sétáltassuk a kutyáinkat. Ha mégis napközben kell kivinni, akkor vigyünk magunkkal vizet és valamilyen tányért, amiből meg tudjuk itatni. Olyan helyre vigyük, ahol nem tudja megégetni a lábát a forró beton, és lehetőleg csak rövid időre. Kocsiban egy percre sem szabad őket bent hagyni a kánikulában.