300 településen irtják a szúnyogokat

Female Anopheles Mosquito NurPhoto General news West Bengal March 3 2022 3rd March 2022 Humans Endemic female anopheles mosquito endemic areas Soumyabrata Roy vine Tehatta India 03 Insect Arthropod Natural material Horizontal MOSQUITO FOREST MALARIA PHOTO
A female anopheles mosquito is sitting on the vine of the forest at Tehatta, West Bengal; India on 03/03/2022, which cause malaria in humans in endemic areas. (Photo by Soumyabrata Roy/NurPhoto) (Photo by Soumyabrata Roy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Csaknem háromszáz településen, köztük a fővárosban is, ötvenezer hektárnyi területen folytatódik a szúnyogirtási program - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Vágólapra másolva!

Kiterjedt írtást végeznek a szakemberek

Somogy, Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, a Duna mentén Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében, valamint a fővárosban, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos folyó menti településén

- írták a közleményben.

A munkálatokat szélcsendes időben, az esti és éjszakai órákban végzik el.

A közlemény szerint az elmúlt heti kánikula és a több hete tartó csapadékhiány következtében az ország jelentős részén, főként az Alföldön szinte megszűnt a csípőszúnyogok jelenléte. A szárazság miatt eltűnt a tenyészőhelyek többsége és a tartós meleg a kifejlett szúnyogok élettartamát is csökkenti.

Ugyanakkor a

Nyugat-Dunántúlon, néhány Duna menti régióban és az észak-keleti országrész egyes területein továbbra is jelentős a szúnyogártalom

- ismertették.

Arról is beszámoltak, hogy érintett települések önkormányzatai egyedi értesítést kapnak a munkavégzés tervezett időpontjáról, továbbá a program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is.

Ha az időjárás nem teszi lehetővé az előre meghirdetett időpontban a szúnyoggyérítést, akkor a következő két nap során végzik a permetezést.