Megrázó: ennyi ember halt meg lakástűzben Magyarországon fél év alatt

tűz, lakástűz, II. került, Budapest, halálos lakástűz
Budapest, 2022. április 17. Egy családiház kiégett tetőszerkezete füstöl Budapest II. kerületében, a Tulipán utcában 2022. április 17-én. A tűznek egy halálos áldozata van. A házban két férfi élt, de csak az egyikük tudott kimenekülni az épületből. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Az év első felében 49 ember halt meg lakástűzben, héttel több, mint 2021 első hat hónapjában; és leggyakrabban idős emberek válnak áldozattá. Erről tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden a médiát. 
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az első félévben 4136 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ami 321 esettel több, mint ami az előző év hasonló időszakában történt.

A lakástüzek során 298-an megsérültek. Többségük füstmérgezést szenvedett. Az égő épületekből 210 embert mentettek ki a tűzoltók és 345 000 négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává.

A legtöbb tüzet nyílt láng, elektromos vagy fűtési hiba, főzés vagy dohányzás okozta. A lángok pedig leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de előfordult az is, hogy hálószobában, tárolóban, vagy a nappaliban. Tűzvizsgálati eljárást 173 esetben indítottak.

Ezek során kiderült, hogy 83 helyen szándékos gyújtogatás történt.

194 épület oltásakor pedig gázpalackok nehezítették a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek munkáját. A tájékoztatás mellett felhívták a figyelmet arra, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében

- tették hozzá.

Egy családiház kiégett tetőszerkezete füstölt Budapest II. kerületében, a Tulipán utcában 2022. április 17-én. A tűznek egy halálos áldozata volt. A házban két férfi élt, de csak az egyikük tudott kimenekülni az épületből. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Arról is beszámoltak, hogy az első félévben 571 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat.

A múlt év első félévéhez képest ugyan csökkent a sérülések és a halálesetek száma, de még így is 88 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, nyolc pedig meghalt.

- írták a közleményben.

Tűzoltók dolgoznak Gyálon, ahol egy családi ház gyulladt ki 2021. február 20-án Forrás: MTI/Mihádák Zoltán