Erdő Péter: Meg kell őrizni a zsidó-keresztény kultúrát!

ERDŐ Péter, nagyszombat, húsvét, budapest, Magyarország, ünnep, vallás, katolikus
Budapest, 2022. április 16. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ünnepi húsvéti szentmisét mutat be az ünnep vigíliáján a budapesti Szent István-bazilikában 2022. április 16-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti egyházmegye püspöke a napokban töltötte be 70. életévét. Ebből az alkalomból exkluzív interjút adott a Heti Tv-nek, amelyben beszélt a pályafutásáról, de szóba került a zsidó-keresztény kultúra védelme is.
Vágólapra másolva!

A bíboros megemlítette, hogy az egyházi egyetemeken is a professzorok 70 évesen nyugdíjba mennek, onnantól kezdve emeritusként dolgozhatnak tovább. A katolikus egyházban a plébánostól kezdve a megyés püspökig az a szabály, hogy 75 évesen fel kell ajánlják lemondásukat, amit általában el is szoktak fogadni. A bíborosok esetében az történik, hogy 80-ik életévük betöltése után elveszítik választójogukat. Ám ettől függetlenül, ha olyan a helyzet, akkor még választhatóak lehetnek. Arra a kérdésre, hogy most akkor a Vatikánban két pápa van-e, a főpap úgy felelt, nem, csak egy pápa van. Ugyan a Vatikán történetében most fordult elő először, hogy a pápa lemondott, ő Benedek, aki jelenleg az emeritus pápa címet viseli. De a pápai tisztséget és címet Ferenc pápa birtokolja.

Erdő Péter elmondta, hogy ugyan már gyerekként foglalkoztatta a teológia, 13 évesen kezdett el vele komolyan foglalkozni, de a piarista gimnáziumban az érettségi előtt döntötte el, hogy az Esztergomi Hittudományi Főiskolán kíván továbbtanulni. Ehhez persze szükség volt az egyházmegye jóváhagyására, valamint a sikeres felvételire. Itt kezdte meg tanulmányait, innen a legkiválóbb hallgatók mehettek tovább a Hittudományi Akadémiára, Budapestre. Mint megjegyezte, az egyházi felsőoktatás már ekkor is átalakulóban volt, Nyíri Tamás professzor segítségével levelező oktatás keretében már világi személyek is folytathattak teológiai tanulmányokat, ami egy jelentős lépés volt.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.