Több keleti megyében másodfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. Ezeken a területeken a következő órákban heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

Másodfokú riasztás van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, de a nap folyamán Békés megyében is adhatnak ki.
Az ország többi területén a zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Erős szélre is lehet számítani. A Dunától keletre zivatartól függetlenül is lehetnek 60-70 kilométer/óra körüli széllökések. Az erősebb zivatargócokhoz intenzív csapadék, nagyobb méretű jég, 70-85 kilométer/órát elérő lökések társulhatnak.

Zivatarok, erős széllökések és jég is várhatóForrás: MTI/Varga György

Elsősorban a keleti, északkeleti megyékben heves zivatarokra is van esély 90-95 kilométer/óra sebességet meghaladó szélrohamokkal.
Kisebb zivatarok a Dunántúlon is kialakulhatnak. Éjszaka egyre inkább az ország északkeleti tájain várhatók zivatarok, arrafelé még hajnalban is megdörrenhet az ég. Szerdán a késő délelőtti óráktól - nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, az Alföld középső és keleti részén, illetve az Alpokalján - fordulhatnak elő elszórtan zivatarok. Ezekhez jégeső, viharos széllökés társulhat.
Az átvonuló hidegfront hatására az ország túlnyomó részén fokozatosan megszűnik a hőség. Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20 Celsius-fok között alakul. A maximumok 25 és 31 fok között valószínűek, a magasabb értékeket délkeleten, az alacsonyabbakat északnyugaton mérhetik.

A címlapi kép illusztráció!