A balassagyarmati ügyészség elrendelte annak a 14 éves fiúnak a letartóztatását, aki sorozatlopásokat követett el, majd a javítóintézetből is megszökött. A végzés azonban nem végleges, mert az ügyvéd fellebbezett ellene.

A 14 éves fiú idén márciusban befeszítette a kállói postahivatal ablakát, és egy íróasztal fiókjából 369.000 vitt magával. Áprilisban egy busz ablakát törte be, ahonnan egy rádiós fejegységet, illetve egy bicskát lopott el, majd a kasszát is kifeszítette, ám abban nem talált semmit. Néhány héttel később egy autó csomagtartójában elhelyezett babakocsiból egy pénztárcát vett ki, melyből 140.000 forintot egy aranykarkötőt és iratokat lopott, majd májusban egy másik autóból 23.000 forintot rakott zsebre.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock

A fiatalt letartóztatták, ám néhány hét múlva a javítóintézet kerítését átugorva megszökött. Emiatt a lopások mellett fogolyszökés miatt is büntetőeljárás indult ellene.

A fiú már korábban is rendszeresen követett el büncselekményeket, ám eddig gyerekkorúnak számított, így nem volt büntethető. Azonban a 14 éves kora után sem hagyott fel a lopásokkal. Emellett a rendőrök elől is megszökött, ezért az ügyészség a jelenlétének biztosítása és a bűnismétlés megakadályozása érdekében javasolta a letartóztatását.

A salgótarjáni bíróság az ügyészséggel egyetértve egy hónapra elrendelte a fiatal letartóztatását. A döntés nem végleges, mert a fiú ügyvédje fellebbezett - írja az Ügyészség oldala.