Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán megosztott egy felvételt, amely alapján két háború elől menekült ukrán gyermek és az anyukáik beszélgetnek az átélt viszontagságokról. A két ukrán gyermek a kormány jóvoltából nézőként részt vehetett a Magyarországon zajló Fina vizes világbajnokságon, illetve a nyertes ukrán csapat tagja számára történő aranyéremek átadásán.

Adrianna és Timur az orosz-ukrán háború elől menekülve anyukáikkal érkeztek Magyarországra. Nehéz – egy olyan országból nézve, ahol béke van –, szinte elképzelhetetlen útjuk volt idáig, néha puskaropogással és ágyúszóval kísérve. A békére, a biztonságos visszatérés lehetőségére várnak – áll a kormányszóvivő bejegyzésében. A két anyuka az eltelt idő alatt az egyik szombathelyi gyárban helyezkedett el, míg a gyerekek a helyi iskolába jártak.

Adrianna és Timur sok mindenen mentek keresztül, ezért is volt nagy öröm és megható érzés látni azt a néhány felhőtlen pillanatot, amit a Magyarországon zajló Fina vizes világbajnokságon tudtunk szerezni nekik. Nem csak nézőként, de saját nemzetük szurkolóiként követték végig a szinkronúszó csapatok számait, aminek a végén Adrianna és Timur is részt vett az éremátadásban, az aranyat ráadásul az ukrán együttes nyerte el – mondta Szentkirályi Alexandra. 

Az orosz-ukrán háború kitörése miatt milliók kényszerültek elhagyni hazájukat, otthonaikat. Sok százezer család szakadt szét: az apák a frontra harcolni; míg feleségeik, gyermekeik, idős emberek az idegenbe biztonságot keresni indultak.

Többek között Magyarországra is, ahova eddig több mint 800 ezer menekült érkezett hosszabb, rövidebb időt itt töltve.

A kormányszóvivő hozzáfűzte: "Ők nem csak biztonságra leltek, de biztosítottunk, biztosítunk is mindent, ami a mindennapokhoz szükséges: szállást, ellátást, ha kell orvosi ellátást, a gyerekeknek óvodát és iskolát, a felnőtteknek munkát". Nem lehet más válaszunk a mostani helyzetre, mint hogy békét akarunk.A béke az egyetlen megoldás – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.