"Az Európai Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától" - áll abban az EP-s "jogállamisági jelentésben", amit az "új Sargentini", a szintén baloldali Gwendoline Delbos terjesztett elő - erről ír az Alapjogokért Központ a Facebook-oldalán. Hozzáteszik, hogy a dokumentum jövő héten kerül a LIBE-bizottság elé, és ősszel tárgyalhatja a plenáris. A tervezet nemcsak - ismételten - csúsztatásokkal és félinformációkkal terhelt a magyar közjogi berendezkedés kapcsán, hanem nyíltan mutatja, hogy az EP balliberális politikusai politikai árukapcsolással is foglalkoznak.

Az Alapjogokért Központ arról ír, hogy az eddig is nyilvánvaló volt a jogállamisági eljárás kapcsán, hogy ideológiai okok miatt kötnek össze politikai és jogi ügyeket, de most sokkal veszélyesebb vizekre eveztek.

A Delbos (Sargentini 2.0) jelentés ugyanis - túllépve az EP hatáskörein - kifejezetten arra utasítaná a Bizottságot, hogy vonja meg Magyarországtól az uniós Helyreállítási Alapból hazánknak jogszerűen járó forrásokat.

Az Európai Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától" - áll abban az EP-s "jogállamisági jelentésben", amit az "új Sargentini", a szintén baloldali Gwendoline Delbos terjesztett előForrás: Facebook

A Központ szerint

az EP ezzel szembemenne a többi érintett elmúlt időszakban mutatott törekvéseivel, hiszen a magyar kormány és az Európai Bizottság kifejezetten az irányba tett lépéseket, hogy a megállapodás minél előbb létrejöjjön. Annak elérése ugyanis nemcsak magyar, de összeurópai érdek, hiszen az elhibázott szankciós politika miatt súlyosbodó háborús infláció és gazdasági válság enyhítése az egész Uniónak kiemelten fontos - ezért az EP újabb javaslata nem az általuk szavakban sokat hangoztatott integrációt, hanem sokkal inkább a dezintegrációt szolgálja.

A politikai motiváció ugyanakkor bizonyos szempontból "érthető", ugyanis az elérhető információk szerint a jelentéstervezetet - benne az uniós források megvonását - a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) képviselőivel, valamint az OSF magyar ágenseinek közreműködésével készítették elő - teszik hozzá.