Mivel közvádas ügyről van szó, az Országgyűlés mentelmi bizottsága szinte biztosan felfüggeszti Fekete-Győr András mentelmi jogát, erről azonban várhatóan már csak az őszi ülésszakban hozhat döntést a testület – tudta meg a Magyar Nemzet. A Momentum frakcióvezetőjét hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják, aki még a párt elnökeként támadt 2018-ban a rendőrökre egy Kossuth téri tüntetésen. Információink szerint Fekete-Győr már októberben újra bíróság elé állhat.

Fekete-Győr András momentumos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány érkezett az Országgyűléshez a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított közvádas ügyben – jelentette be Kövér László a parlament hétfői ülésén. A házelnök hozzátette: ezt megvizsgálásra kiadta a mentelmi bizottságnak.

Jelen állás szerint azt valószínűsítem, hogy Fekete-Győr András ügye már csak az őszi ülésszakban kerülhet a mentelmi bizottság elé. Az eljárási határidő szeptember 30.  – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Hargitai János.

A testület elnöke hozzátette: amennyiben Fekete-Győr megjelenik a bizottság előtt, úgy természetesen meghallgatják, mivel azonban közvádas ügyről van szó, szinte biztosra vehető, hogy ki fogják adni. Ismert: Szarvas Koppány Bendegúz egyszerű momentumos párttagként, Fekete-Győr pedig még a párt elnökeként támadt 2018-ban a rendőrökre egy Kossuth téri tüntetésen.

Hivatalos személy elleni erőszak ügyében zajlik eljárás Fekete-Győr ellenForrás: Origo

A két politikus ellen 2020-ban előkészítő üléssel kezdődött el a büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak az Országház épületének védelmét ellátó rendőrsorfalra különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék. A Központi Nyomozó Főügyészség az elsőrendű vádlott Szarvas Koppány Bendegúz ellen csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, míg a másodrendű vádlott Fekete-Győr András ellen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat.

Bár Fekete-Győr időközben országgyűlési képviselő lett, így mentelmi jog illeti meg, a bizonyítási eljárás ugyanúgy folytatódik ellene, a bíróság ezért kérte a kiadatását. A két vádlott közül nem mellesleg Fekete-Győr veszíthet többet a büntetőper miatt. Amennyiben jogerősen elmarasztalja a bíróság, az esetében a vonatkozó törvények értelmében ki kell mondani az összeférhetetlenséget: jogerősen elítélt személy nem lehet országgyűlési képviselő.

Ebből következik, hogy Fekete-Győr András akkor is kikerül a parlamentből, ha csak felfüggesztett szabadságvesztést kap. Az eljárás azonban még hosszú hónapokba, akár évekbe is telhet. A Magyar Nemzet bírósági forrásokból úgy értesült, hogy a Momentum frakcióvezetője októberben már újra a törvényszék elé állhat.