Karácsonyék ezt is elrontották: a főváros helyett a kerületek maguk raknak ki kukákat

KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
Budapest, 2019. február 3. A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án. Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba 6535 szavazatot kapott. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Már a baloldali polgármesterek is panaszkodnak és elismerik: hiba volt leszerelni 3000 szemetest. Hogy ne legyen annyi a szemét, inkább elvégzik a főváros munkáját több kerületben: a kerületek saját kukákat helyeznek ki – írja a Metropol.
Vágólapra másolva!

Megkérdezte a Metropol az összes kerületi polgármestert, mit szólnak hozzá, hogy Karácsony Gergely leszereltetett 3000 köztéri kukát Budapesten. Kiderült: még a baloldali kerületvezetők többsége is egyetért Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármesterrel, aki először mondta ki, hibáztak Karácsonyék, amikor tömegesen leszereltették Budapesten a kukákat.

A budapesti szeméthelyzet immár két éve aggasztó. 2020-ban a főpolgármester spórolásra hivatkozva leszereltette a köztéri szemetesek 30%-át, összesen 3000 darabot. Hetek alatt elöntötte a fővárost a szemét, a kukákból kifolyt a hulladék, az emberek pedig – szemétgyűjtők híján – az utcán kezdték el eldobálni az üdítősdobozokat, maszkokat, papír zsebkendőket. Horváth Csaba június 12-én a Hír TV-ben beismerte: hibás döntés volt a 2020-as tömeges kukaleszerelés.

Karácsony Gergely és Horváth Csaba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A lap megkereste e-mailben Budapest összes kerületi polgármesterét, akiknek ugyanazt a két kérdést tettük fel:

  • Egyetért-e Horváth Csaba XIV. kerületi polgármesterrel, aki a budapesti utcai hulladékhelyzet kapcsán kijelentette, hogy a 3000 budapesti utcai kuka leszerelése hiba volt?
  • Ön mit tesz a kerületében, hogy a tömeges kukaleszerelés ellenére megóvja az utcák tisztaságát?

A megkeresésre többen nem válaszoltak, illetve azt üzenték, a kérdésben nem kívánnak nyilatkozni. Az érkezett válaszokból azonban kiderül, hogy szinte mindenki rákényszerült arra, hogy a főváros helyett kerületi költségvetésből saját maga finanszírozza a leszerelt kukák okozta szemétproblémát.

A baloldali polgármesterek válaszaiból az derült ki, hogy szerintük is hiba volt az intézkedés. Volt, aki nyíltan kijelentette, mások diplomatikusan próbáltak válaszolni, de az ő reagálásaikból is kiderült, hogy mindenhol pótolni kellett a leszerelt szemeteseket - a kerületek pénzéből.

Még több kellene

„Nem leszerelni kéne a kukákat, hanem még többet kellene telepíteni, segítve az állampolgárok környezettudatosságának elmélyülését. Egyébként a szeméttároló-leszerelés valójában nem költségmegtakarítást jelent, hanem költségnövekedést" – írta a Belváros fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter, aki szerint így

a kerületek végzik el a főváros helyett a munkát, fizetik ki azt a pénzt, amit a főváros megspórol.

„Karácsonyék elugrottak a munka elől" – foglalta össze Szentgyörgyvölgyi Péter. – „Horváth Csaba javára mondható, hogy legalább felismeri és elismeri a hibát. Visszatetsző azonban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester büszkén adott hírt közösségi oldalán egy olyan intézkedésről, ami az elkövetett hibát még felszínesen sem orvosolja, hiszen például az V. kerületben leszerelt 300 kuka helyett most mindössze 4 darabot szerelnek vissza." A Belváros az FKF hulladékgyűjtőin túl a kerületi 800 db kuka fenntartását és ürítését végzi el naponta legalább két alkalommal. Az utcák köztisztaságát pedig közel 60 munkatárs végzi két, nyáron három műszakban.

A döntést nem előzte meg szakmai egyeztetés

A fideszes vezetésű Rákosmentén a kerület szintén a saját pénzéből igyekszik orvosolni a szemétgondot. „Rákosmente Önkormányzata az eset kapcsán azonnal jelezte az FKF felé aggodalmát és méltatlannak tartottuk, hogy a döntést nem előzte meg szakmai egyeztetés, igényfelmérés vagy esettanulmány. A leszerelt hulladékgyűjtők környéke jellemzően rövid időn belül szemetessé vált, ezáltal jelentős többletfeladatot és többletköltséget róva az önkormányzatra és a lakókra egyaránt" – írták a válaszukban. Az önkormányzat egyeztetve a közvetlen lakóközösséggel, a saját költségén telepít új utcai hulladékgyűjtőket, közmunkásokat foglalkoztat és szemétszedési akciókat is szervez Rákosmente tisztán tartása érdekében.

Jelentős teher

Csepel városvezetője, Borbély Lénárd (Fidesz–KDNP) teljesen egyetért azzal, hogy Karácsonyék nagyot hibáztak, különösen, mivel a kerületben a kommunális hulladék öt év alatt megnégyszereződött.

„Csepelen tavaly februárban a 263 szemétgyűjtőből 43-at tervezett leszerelni az FKF Nonprofit Zrt. Akkoriban levelet írtam az FKF-nek, hogy a Csepelen élő több mint 70 ezer ember érdekében, valamint a vállalat saját alapelveire való tekintettel ne szállítsák el ezeket a tárolókat" – írta Borbély Lénárd. A polgármester beszámolt róla, hogy

a kukák hiánya az utcai szemetelés miatt jelentős terhet ró a kerületi hulladékkezelőre.

„Csepelen a kommunális hulladék mennyisége öt év alatt megnégyszereződött, és több száz millió forintot költ az önkormányzat évente az illegális hulladéktelepek felszámolására is. Ezek súlyos tételek a költségvetésünkben" – írta a kerületvezető, hozzátéve, hogy a hulladékkezelőnek a legnagyobb problémát továbbra is az illegális hulladéklerakók felszámolása jelenti.

A helyi önkormányzatokat még nehezebb helyzetbe hozta Karácsony

Budafok-Tétény polgármestere Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP) szintén hibának tartja a kukaleszereléseket, szerinte most a kerületeknek kell megfizetniük a főváros „spórolását". „Véleményem szerint is hibás lépés volt a kukák tömeges eltávolítása. Amit a főváros a háromezer szemetes leszereltetésével megspórolt, azt most kénytelen elkölteni a szemét felszámolására. Ráadásul a helyi önkormányzatokat még nehezebb helyzetbe hozta, mivel nekünk kell megfizetni a kieső köztisztasági igények fedezését" – írta Karsay Ferenc.

„A főváros helyett igyekszünk rendet tartani, miután Budapest vezetése a kerületeket bünteti, forrásokat von el tőlük. Cinikusnak tartom, hogy most 150 új kuka felszerelésével akarják megoldani a fővárosi szeméthelyzetet." Utolsó mondatával a városvezető arra utalt, hogy Karácsony Gergely 150 kukát visszaszereltetett, azonban nem az ő döntése eredményeképp kialakult szeméthegyekre, hanem a turistákra és irodai dolgozókra hivatkozva.