Jövő nyárra készül el a Szeged legnagyobb lakóövezetét és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot összekapcsoló új, 3,9 kilométeres út - közölte Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester csütörtökön.

A politikus a most záruló uniós költségvetési ciklus alapján elmondta, hogy ez a legnagyobb szegedi önkormányzati beruházás. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón hozzátette, az út - amelynek egy kilométere teljesen új szakasz - Szeged legnagyobb lakövezetét, a Vértót kapcsolja össze az 5-ös főút bevezető szakaszával.Ez a terület a város legnagyobb ipari és kereskedelmi övezete, ahol 3,5-4 ezer ember dolgozik.

2023 nyarára készül el a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközponthoz vezető út.Forrás: Eli-Alps Kutatóközpont / Facebook

A terület centrumában működik az ELI-ALPS kutatóközpont, amely szomszédságában tudományos, innovációs parkot alakítanak ki, ahol előbb több száz, majd a remények szerint több ezer ember talál munkát - közölte az alpolgármester.
A beruházással valamennyi közlekedési módnak megteremtik a szükséges infrastruktúrát. Többek között 2840 méteren meglévő utakat újítanak föl és szélesítenek, három új körforgalom és egy gyűjtőút épül, és 4420 méternyi kerékpárutat alakítanak ki.

Ezen kívül tíz új buszmegállót építenek, három meglévőt felújítanak. három meglévőt is felújítanak - tudatta Nagy Sándor.
A kivitelező Colas Út Építőipari Zrt. és a Délút Építő és Bányászati Kft. konzorcium 6,7 kilométeren új csapadékvíz-elvezetést épít ki, emellett tart a közművek áthelyezése is - mondta.