Gulyás Gergely a mai Kormányinfón a migrációs helyzetről azt mondta, hogy míg tavaly 47 ezer, addig idén 110 ezer embert kellett feltartóztatni. Tavaly 431 embercsempészt, míg idén 836 embercsempészt fogtak el. A belügyminisztérium keretében határvadász egységek jönnek létre, nagyjából 4000 határvadász lesz - jelentette be a miniszter.

Első körben 2200 határvadászt vesznek fel. Mindez tehermentesíti a katonaságot. A honvédelmi alapból biztosítják ennek a költségét. Gulyás kérdésre elmondta, a határvadászoknak készen kell állnia az erőszakos cselekedetek kezelésére. Az éhínséggel fenyegető gabonahiány azokat az országokat sújtja majd, akik kibocsátó szerepben vannak a migrációt tekintve.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azért döntöttek a 4000 fős határvadász keretről, mert ennyi ember elegendő a katonákkal és a rendőrökkel kiegészítve, de adott esetben lehet bővítés is - mondta Gulyás egy másik kérdésre.

A határvédő alakulatokkal kapcsolatban a miniszter kérdésre elmondta, fel kell készülni arra, hogy a migránsok erőszakosan próbálnak bejutni az országba. Hozzátette: a jogszabályokat is ehhez kell igazítani. Gulyás szerint azt is végig kell gondolni, hogy mit lehet tenni akkor, ha egy migráns fegyverrel átlő a határon. Az Origo is kérdezte a határvadászok létszámáról a minisztert. Gulyás Gergely azt mondta, hogy egyelőre úgy látják, hogy négyezer fő elég lehet a megnövekedett feladatok elvégzésére, de ha kell tudnak még felvenni határvadászokat a jövőben.